Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik i Saša Špiranec, direktor Vinarta najavili su danas novu eno-gastronomsku manifestaciju koju će Park Olge Ban u Poreču ugostiti od 19. do 29. rujna ove godine.

„Turistička zajednica ulaže velike napore kako bi oživjela pred i posezonu. Organizacijom prvog Vinskog grada u Poreču, željeli smo predstaviti najbolje iz svijeta vina i omogućiti našim vinarima vrhunsku priliku za promociju, a u Vinartu smo pronašli idealnog partnera. Ova manifestacija savršeno se uklapa u strategiju razvoja hrvatskog turizma, s naglaskom na događanja u posezoni. Već smo ove godine u predsezoni ostvarili 60 tisuća noćenja više u odnosu na prošlu godinu, čime namjeravamo nastaviti i u posezoni. Uvjereni smo u uspjeh ove manifestacije i sigurni da će građani Istre, kao i brojni gosti Poreča i Poreštine, pronaći nešto za sebe.“  - istaknuo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča u uvodnom dijelu konferencije.

U deset dana trajanja festivala posjetitelji će svakog dana od 19 do 01 sat moći uživati u opuštenom i ugodnom ambijentu Vinskog grada, te u širokoj ponudi brojnih istarskih, hrvatskih i inozemnih vinarija.

„Vinski grad godinama uspješno okuplja ljubitelje vina u različitim gradovima, a ideja ovog open-air festivala je posjetiteljima, koji možda nisu poznavatelji vina, pružiti priliku otkriti njegovu ljepotu te vinskim entuzijastima omogućiti uživanje u svojim omiljenim vinima kao i otkrivanje novih vinskih etiketa. S ciljem promicanja kulture vina, Vinski grad dolazi s raznovrsnom i kvalitetnom ponudom po pristupačnim cijenama. Naša misija je u jednom otmjenom i profinjenom ambijentu pružiti posjetiteljima mogućnost da otkriju, prije svega, istarska vina, ali i vina iz ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji će imati priliku degustirati sve vrste vina, od slatkih do pjenušavih.“ – rekao je Saša Špiranec, direktor Vinarta.

Ponudu vina predvode istarske vinarije: AB Vina - Anđelo Brčić, Cattunar, Franc Arman, destilerija Rossi, Matić, Marčeta, OPG Kadum Ivan, Poletti, Vina Laguna te udruga IQ istrian quality. Dok iz drugih dijelova Hrvatske posjetitelji mogu kušati vina vinarije Štampar i Vinarije Kutjevo, a inozemnu ponudu čine: Tikveš iz Makedonije, talijanski proizvođač prosecca Astoria i francuski Lillet.

Za sve posjetitelje koji još nisu zavoljeli vino, Erdinger kućica pripremila je ponudu piva, a Cocktail House by Roto razveselit će sve ljubitelje dobrih koktela. Veliki izbor vina upotpunit će sirne plate President kuće sira te Poli Dog street food ponuda. 

Posjet Vinskom gradu vrlo je jednostavan; na ulazu u Vinski grad potrebno je unajmiti staklenu vinsku čašu za 5 €, a konzumacija na vinskim kućicama plaća se isključivo karticama. Posjetitelji vino mogu konzumirati na čašu ili butelju i to po promotivnim cijenama, a ulaz na sami festival je besplatan.

Za svakodnevnu vrhunsku atmosferu u Parku Olge Ban zadužen je Jukebox.hr s glazbenom podlogom, a prvog vikenda, u petak i subotu od 21 h sve posjetitelje dodatno će zagrijati DJ uz domaće i strane hitove.

„Veliko mi je zadovoljstvo da će se ova nova manifestacija održati u našem gradu po prvi put, na provjerenoj, novoj lokaciji u Parku Olge Ban. Svi znamo da je Poreč  grad s bogatom tradicijom vinarstva, čemu svjedoče brojna priznanja našim vinarima, velika proizvodnja i događanja poput Vinistre, a Vinski grad još je jedan način da tu tradiciju dodatno naglasimo i proslavimo. Vjerujemo da će ovaj događaj doprinijeti promociji našeg grada, ne samo kao turističke destinacije nego i kao centra eno-gastronomskog doživljaja, na čemu već intenzivno radimo. Pozivamo sve ljubitelje vina i dobre atmosfere da nam se pridruže te da zajedno uživamo u čarima koje nam Poreč i naši vinari mogu ponuditi. Vidimo se na Vinskom gradu!“ – rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča. (iPress)