U subotu 9. rujna Barat postaje središtem istrijanske kante, uz tradicionalni susret istarskih narodnih pjevača „Zakantajmo istrijanske kante“. Ova smotra istarskih kantadura, koja će se u subotu održati po 25. put, jedinstvena je prilika za doživjeti „pjevanje na tanko i debelo“, odnosno poslušati dvoglasje tijesnih intervala kao specifičan folklorni stil pjevanja koji je zbog svog snačaja za kulturu, povijest i tradiciju Istre zaštićen u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a uvršten je i na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Smotre „Zakantajmo istrijanske kante“ od velikog su značaja za očuvanje ovog segmenta kulturne i tradicijske baštine Istre, a svake godine druge subote u rujnu u Baratu okuplja na desetke kantadura iz cijele Istre. Susreti kantadura počeli se održavati još 1996. godine na inicijativu pok. Renata Pernića, a danas tradiciju uspješno nastavlja sin Danijele Pernić, uz pomoć i podršku Općine Kanfanar i mještana sela Barata.

Susret kantadura „Zakantajmo istrijanske kante“ održat će se u Baratu podno crkve svetog Petra u Okovima, a početak je u 19 sati. Tradicionalno, po završetku smotre, za sve će sudionike biti organizirana i zajednička večera uz druženje i pjesmu i ples do dugo u noć. (iPress)