Američki predsjednik Joe Biden povukao se u nedjelju iz predsjedničke utrke nakon što su demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju. 

Biden je u objavi na X-u rekao da će ostati u ulozi predsjednika i vrhovnog zapovjednika do kraja svog mandata u siječnju 2025. i da će se ovaj tjedan obratiti naciji.

"Bila mi je najveća čast u životu služiti kao vaš predsjednik. I dok je moja namjera bila tražiti reizbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i fokusiram isključivo na ispunjavanju dužnosti predsjednika do kraja mandata", napisao je Biden.

Odustajanjem od kandidature Biden otvara put potpredsjednici Kamali Harris da se natječe za stranačku predsjendičku nominaciju, prvoj Afroamerikanki kojoj je to pošlo za rukom u povijesti zemlje.

Biden (81) ju nije spomenuo prilikom objave da se povlači.

Nije jasno hoće li drugi viši demokrati osporiti Harris za stranačku nominaciju, za koju se smatra da je odabir mnogih dužnosnika stranke, ili će sama stranka odlučiti otvoriti polje za nominacije.

Bidenova objava uslijedila je nakon vala javnog i privatnog pritiska demokratskih zastupnika i stranačkih dužnosnika da odustane od utrke nakon šokantno lošeg nastupa u televizijskoj debati prošlog mjeseca protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa. (Hina)