Čini se da talijanski iredentizam i neofašizam ne jenjavaju. Naime, Gianfranco Fini, bivši lider neofašističke stranke MSI-DN i Aleanza Nazionale, glasno je izjavio 1994.godine da je Benito Mussolini bio najveći statist stoljeća (za sebe je rekao da je on fašist!) i da su Istra , Rijeka i Dalmacija talijanske zemlje. Samo osam godina kasnije Fini se skompao sa Silvijom Berlusconijem, kraljem talijanskih medija, vlasnikom nogometnog kluba Milan, koji je obnašao funkciju predsjednika političke stranke Forza Italia (Naprijed Italija),"krstili" talijanski dnevni listovi, tijednici, državna radiotelevizija, RAI 1, 2, i 3, Berlusconijevi Canale 5 i Rete 4, te druge mnogobrojne privatne televizije i portali.

Mnogi čitatelji upitati će se kakve to veze ima sa znanstvenim skupom 700. obljetnice smrti Dante Aligheria, velikana svjetske književnosti koji je održan u subotu, 13.11. ove godine u prostorijama Zajednice Talijana u Puli?
Itekako ima veze; prije svega simptomatično je da skup, koji je nazvan znanstveni, organizirala Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia (Nacionalna udruga Julijske krajine i Dalmacije) - skraćeno A.N.V.G.D. iz Rima.

Prema opširnom izvješću Glasa Istre od 15. studenog, pod naslovom "Hommage ocu talijanskog jezika i književnosti", novinarka Vanesa Begić, objavila je cijelu stranicu s navedenog skupa. I riječki dnevnik La Voce del popolo iz pera Marka Mrđenovića istoga dana objavio je cijelu stranicu s fotografijama pod naslovom "Dante, un ponte tra esuli e rimasti" (Dante, most između protjeranih i onih koji su ostali). Očito da autor opširnog izvještaja ne zna da riječ esuli znači protjerani, a profughi izbjeglice!

Nedopustivo je da je voditeljica i moderatorica bila Donatella Schurzel, dopredsjednica A.N.V.G.D., koja je govorila o važnosti Dantea za talijansku kulturu i razvoj talijanskog jezika. Od znanstvenika, o Danteu govorili su brojni znanstvenici iz Italije, među njima Egidio Ivetic sa Sveučilišta u Padovi (očito se radi o potalijančenom Hrvatu, - op.a.), Marija Grazia Chiaponi sa Sveučilišta Sapienza u Rimu, Paola Delton, znanstvenica Centra za povijesna istraživanja u Rimu, Giovanni Radossi, bivši ravnatelj spomenutog centra u Rovinju (provijereni povijesničar koji se u Trstu i Istri često družio sa iredentistima, - op.a.) koji je kazivao o pretisku "Božanstvene komedije", i Eliana Moscarda Mirković sa sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli.

Iredentist Codarin nazočan na skupu

Iako Bruno Cergnul (potalijančeni Hrvat) dogradonačelnik velikog grada Pule, nije znanstvenik, usudio se govoriti o Danteu u Puli (najvjerojatnije je o Danteu u Puli pročitao jedan od članaka u hrvatskim medijima), i začudo požalio se da nedostaju udžbenici za talijanske škole. Koliko je poznato, a to bi trebao znati jedan dogradonačelnk, Republika Italija godinama za izdavačku kuću "Edit" u Rijeci, izdvaja mnogo novaca.

O Danteovom radu i življenju govorio je Renzo Codarin, predsjednik A.N.V.G.D., koji je prije toga obnašao mnoge funkcije u redentističkim udrugama u Trstu i na 1. Svjetskom skupu izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije koji je održan na najvećem trgu u središtu Trsta gdje se okupljao oko 5.000 tzv. esula. Uz ostale neofašističke govornike vikao je protiv Titove Jugoslavije i protiv Hrvatske. Svi govornici, iako su imali mikrofon urlikali su poput Mussolinija, a izbjeglice sa zastavama iredentističkih udruga iz Pule, Umaga, Buja, Rijeke, Zadra i dr. gradova na kojima su bili stari i nama dobro poznati nazivi "Slobodna općina Pula u egzilu", "Slobodna općina Rijeka u egzilu " i sl.

Kći partizana veliki propagator iredentizma

Za govornicu je stupila Rosanna Turcinovich - Giuricin, jedna od lidera Associazione Fiumani i Italiani nel Mondo - Libero Comune di Fiume in Esilio (AFIM-LCFE) - udruga Riječana Italiana u Svijetu - Slobodna općina Rijeka u egzilu. Malo je poznato da je riječ o nekadašnjoj novinarki La Voce del popolo, rođenoj u Puli od oca partizana koji su ustvari potalijančeni Hrvati! Ona je sa suprugom dugo godina radila u spomenutom riječkom listu, a kada je buknuo rat u bivšoj državi, oboje su pobjegli u Trst gdje su se zaposlili, oboje su surađivali sa identistima i neofašistima, a Rosanna Turcinovich-Giuricin uređivala je publikacije i novine u kojima su objavljeni na tisuće članaka u kojima su optužili Tita da je naredio da se Talijani u Istri i Rijeci bacaju u jame (foibe), što im u bivšoj državi nije palo na pamet da o toj temi objavljuju članke.

Malo je hrvatskih političara osim dr. Furia Radina, dugogodišnjeg predsjednika Talijanske unije za Istru i Rijeku i zastupnika u hrvatskom Saboru, a sada dopredsjednika Sabora, i njegova brata Fabrizija, bivšeg dogradonačelnika Pule i župana istraske županije, koji su u zajednicu Talijana u Puli pozvali bivšeg tajnika neofašističke stranke Gianfranca Finija u Pulu i to istoga datuma (21.rujna), kada je 1920. godine u Pulu došao Benito Mussolini i u kazalištu "Politeama Ciscutti" održao klevetnički govor protiv slavenskog življa tj. Hrvata i Slovenaca.

Još valja reći o supružnicima Turcinovich i Giuricin; Rosanna je vjerovali ili ne, postala dopisnik La Voce del popolo u kojem je objavljivala članke o radu talijanskih iredentističkih udruga!

Budući da je u zadnjih 20-tak godina La Voce del popolo postao list koji uveliko tiska hvalospijeve o talijanskim iredentistima i suradnji sa zajednicama Talijana u hrvatskoj i slovenskoj Istri te u Rijeci, bilo je za očekivati da će hrvatska Vlada i ministrica za kulturu i medije poduzeti nekakve mjere protiv glavnih urednika toga lista i izdavača "Edit", pogotovo što hrvatska i Slovenija sufinanciraju taj dnevni list. Naravno, očito je da u Zagrebu nitko ne čita La Voce del popolo. Sada je na potezu dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kuture i medija RH. 
O znanstvenom skupu o Danteu treba reći da su o njegovu životu govorili dr. Furio Radin, osvrnuvši se na život Dantea, rekavši: Dante je umro kao esule. Osim njega govorio je Maurizo Tremul, predsjednik Unione Italiana (Talijanska Unija), koji se rodio u Kopru i danas još uvijek živi u slovenskoj Istri. Njegove su riječi zastrašujuće - rekao je da treba surađivati s udrugama esula.

Sve ovo znači da Talijani Istre i Rijeke te slovenske Istre ne popuštaju, a hrvatska i talijanska vlast već desetljećima govori o dobrosudsjedskim odnosima dviju država. Je li to ipak pretjerano i dokle će Vlada RH šutjeti?! (Piše: Armando Černjul)