Broj zaraženih koronavirusom širom svijeta porastao je u četvrtak na više od 470.800, a umrla je 21.221 osoba, prema evidenciji britanske agencije Reuters.

Pandemija se proširila na 200 država i teritorija izvan Kine.

U Italiji je umrlo dosad najviše ljudi na svijetu - njih 7503 u niti mjesec dana.

Broj umrlih u Španjolskoj porastao je tijekom noći za 738 na 3434 i nadmašio broj umrlih u Kini.

Francuske vlasti izvijestile su u srijedu o 231 novo umrlih pa je ukupni broj 1331.

U Britaniji je broj smrti od koronavirusa porastao u srijedu na 463, a broj zaraženih sada je 9529. Dan ranije zaraženih je bilo 8077.

Srbija: Još dvije žrtve koronavirusa, ukupno šest, zaraženo 384

Srbijansko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u četvrtak dvije nove žrtve koronavirusa, što je ukupno šestero umrlih od 384 osobe kod kojih je od početka epidemije 6. ožujka do jučer Covid-19.

Peta žrtva je hospitalizirani osamdesetogodišnji muškarac koji je posljednjih dana s teškom kliničkom slikom bio na respiratoru.

Pacijent je bolovao i od kardiomiopatije, imao je povišeni tlak, te kroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes.

Šesta žrtva je šezdesetdvogodišnja žena hospitalizirana u Nišu, također kronični bolesnik s arterijskom hipertenzijom i dijabetesom, te reumatoidnim artritisom, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija je ušla u treći tjedan epidemije, a stručnjaci očekuju dalji rast broja oboljelih u lokalnom prijenosu zaraze s obzirom na to da su iz europskih zemalja, u kojima su također utvrđena žarišta koronavirusa, od 14. ožujka doputovali deseci tisuća državljana Srbije, neki od njih već zaraženi Covidom 19.

Najveće žarište koronavirusa u Srbiji je Beograd (158), zatim Niš (40), Valjevo (38) i Novi Sad (21).

U BiH do četvrtka 185 zaraženih

Ukupni broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegvini do četvrtka ujutro povećan je na 185, izvjestili su iz entitetskih i županijskih ministarstava zdravstva u toj zemlji.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako su u tom entitetu od srijede potvrdili sedam novih slučajeva kod tri žene i četiri muškarca, a odnose se na osobe iz Banje Luke, Doboja, Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice.

U Federaciji BiH novi slučajevi potvrđeni su u Sarajevu, ali i u Grudama gdje do sada nije bilo zaraženih.

Službeni podaci o broju umrlih usljed komplikacija prouzročenih koronavirusom u BiH i daje su proturječni jer se u statistikama spominju tri takva slučaja u Sarajevu, Mostaru i Bihaću iako je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ranije ovog tjedna zanijekao da je bihaćki slučaj povezan sa zarazom.

Policija u obadva entiteta i dalje pokušava striktno kontrolirati kretanje stanovništva provodeći stroge mjere ograničenja u noćnim satima no svakodnevno zatiču na desetke prekršitelja kojima se izriču visoke novčane kazne.

Policija je izvijestla kako je samo u noći između srijede i četvrtka u Sarajevu u kršenju zabrane kretanja zatečeno više od 50 osoba koje su bile izvan domova kada to nisu smjele.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić građanima su uputili zajedničku poruku pozvavši ih da poštuju mjere ograničenja jer je to najbolji način da osobno doprinesu širenje zaraze.

"Pozivamo vas da se striktno pridržavate svih propisanih zapovjedi, mjera i preporuka jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je pogodilo", stoji u poruci članova državnog vrha koji su istaknuli kako su pred BiH teški dani jer epidemija izazvana koronavirusom još nije dosegnula svoj vrhunac.

U Crnoj Gori 14 novih zaraženih, ukupno 67

Još je 14 osoba zaraženo koronavirusom u Crnoj Gori, što znači da ih je ukupno 67, priopćio je u četvrtak Institut za javno zdravlje.

Radi se o većinom uvezenim slučajevima, kaže epidemiolozi.

"Koliko je kontakt opasan govori i podatak da je, zasad, iz samo dva uvezena slučaja proizašlo 28 drugih. Jedan slučaj je započeo lanac obolijevanja kod 15, a drugi kod još 13 ljudi", priopćeno je iz Instituta, naglašavajući da se "postoji opravdana mogućnost da broj zaraženih od koronavirusa bude još veći".

Posebnu pažnju crnogorske zdravstvene ustanove usmjerile su na općinu Tuzi gdje je u jednom danu registrirano 15 novih slučajeva zaraze. Stanovnici su u karanteni, policija kontrolira ulazak i izlazak iz općine, a na koronavirus se testiraju svi koji su došli u kontakt sa zaraženima.

U lokalnoj samoupravi strahuju da bi broj zaraženih mogao biti mnogo veći, jer su oboljeli imali mnogo kontakata, a prisustvovali su i sahranama.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Crnoj Gori potvrđen je 17. ožujka, a dosad je jedna osoba umrla.

(Hina)