U KBC-u je sinoć preminula maturantica Ekonomsko-upravne škole koja je bolovala od bolesti dišnih putova, a tijekom vikenda potvrđen joj je i koronavirus.

Djevojka je još u petak bila na nastavi i, kako neslužbeno doznajemo, ništa nije ukazivalo na ozbiljniji zdravstveni problem koji bi rezultirao gubitkom mladog života.

S obzirom na cjelokupne okolnosti, cijeli četvrti razred koji je pohađala maturantica upućen je u izolaciju, javlja Slobodna Dalmacija.

Neslužbeno se doznaje da je djevojci pozlilo u subotu dok se s obitelji nalazila u kući nedaleko od Splita, zbog čega su ukućani pozvali Hitnu pomoć. Pružena joj je prva pomoć u tamošnjem Domu zdravlja, a nakon toga je prevezena u KBC Split, no liječnici je nisu uspjeli spasiti.

Testiranjem je utvrđeno da je bila pozitivna na COVID-19, a prethodno je imala respiratorne probleme prije svega zbog astme. Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom koja bi trebala biti provedena u splitskom KBC-u. Neslužbeno se doznaje da je u samoizolaciji cijeli razred splitske škole koju je pohađala 17-godišnja djevojka. U splitskoj bolnici jutros nitko službeno nije želio govoriti ovoj tragediji, navodi Dnevnik.hr

KBC Split: Učinili smo sve da spasimo 17-godišnju djevojku

Liječnici splitskog KBC-a poručili su u ponedjeljak kako su učinili sve da spase 17-godišnju djevojku koja je jučer umrla zbog posljedica koronavirusa, a imala je i pridružene kronične bolesti.

Šef Klinike za dječje bolesti Veselin Škrabić rekao je kako je 17-godišnjakinja zbog zastoja srca i disanja prvo bila primljena na Hitni interni prijem na Križinama, a nakon uspješne reanimacije smještena je u Jedinicu intezivnog liječenja Klinike za dječje bolesti.

"Ona je imala pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila i covid pozitivna", kratko je kazao Škrabić.

Pročelnica Zavoda za intenzivnu terapiju Branka Prolić navela je kako je pacijentica nakon primitka u bolnicu primljena na Hitni prijem gdje je stabilizirana.

S liječenjem je, dodala je, nastavljeno u Zavodu po svim pravilima struke, nakon uspješne reanimacije hemodinamski je stabilizirana, no nažalost u nedjelju oko 14.45 sati je umrla.

Prolić je ustvrdila kako je vjerojatno do smrtnog ishoda između ostalog došlo zbog kroničnih bolesti koje je imala uz covid-19 infekciju. Upitana hoće li se obaviti obdukcija, odgovorila je kako će tu zadnju riječ dati struka.

Na pitanje jesu li ugrožena školska djeca koja boluju od astme, a redovno pohađaju nastavu, odgovorila je kako se o tome dosta govorilo u preporukama, te da kao pedijadar intenzivist može govoriti samo o situaciji kada joj dođe bolesno dijete, bez obzira od koje kronične bolesti boluje.

Službeni uzrok smrti zastoj rada srca i pluća

"O tim preporukama bi bilo neumjereno da ja sada u ovome trenutku govorim. Ne možemo zanemariti covid-19 infekciju koju smo potvrdili u trenutku kada je primljena u bolnicu. Službeni uzrok smrti je zastoj rada srca i pluća", istaknula je Prolić.

Dodala je kako su članovi obitelji umrle djevojke zdravi i u samoizolaciji su, ističući da se u bolnici pridržavaju svih preporuka i mjera za sve zdravstvene ustanove.

Prolić je rekla kako je moguće da djevojka prije no što je doživjela napad nije imala simptome koronavirusa, s obzirom da je temperaturu dobila u subotu popodne kada je primljena u bolnicu.

Potvrdno je odgovorila na pitanje može li tako mlada osoba i bez korone uz teške bolesti doći u tešku i za život opasnu situaciju.

Kod teških bolesti vitalnih organa sve je moguće

"Svakako postoje situacije kada se to može dogoditi. Mi liječimo teške astmatske statuse koji u određenim situacijama završe i na respiratoru. Dakle, sve je moguće. Kod teških kroničnih bolesti, osobito kod bolesti vitalnih organa kao što su srce i pluća, sve je moguće", poručila je Prolić.

Izvijestila je i da su u subotu djelatnici Hitne pomoći Šestanovac po pravilima struke proveli sve postupke reanimacije u kolima hitne, jedna medicinska sestra prva je započela postupke reanimacije te su do hitnog prijema uspjeli u nekoliko navrata vratiti njene životne funkcije.

Naglasila je kako i bez koronavirusa uvijek nedostaje zdravstvenog i svakog drugog bolničkog osoblja, a da je u ovom trenutku njihova služba pokrivena i funkcionira u najboljoj mogućoj mjeri, imaju dovoljno i lijekova i svega što im treba. (Hina)