Trinaest članova GO SDP-a Vukovar, predvođenih predsjednicom Biljanom Gaća dopisom je obavijestilo predsjednika i Predsjedništvo stranke da daju neopozive ostavke na stranačke dužnosti zbog, kako tvrde, Grbinova kršenja usmenog dogovora s Gaćom da će mijenjati Freda Matića koji se natječe za EU parlament.

„Unutar stranke dobro je poznata činjenica da je predsjednik Peđa Grbin dao svoju riječ Biljani Gaća, predsjednici SDP-a Vukovar, potpredsjednici SDP-a Vukovarsko-srijemske županije i članici Predsjedništva SDP-a Hrvatske te dugogodišnjoj aktivnoj članici koja je to svojim radom i trudom zaslužila i ranije da će upravo ona biti izravna zamjena za mandat kolege Predraga Freda Matića. Istu tu riječ dao je i Predragu Fredu Matiću, SDP-ovom zastupniku u Europskom parlamentu i članu Predsjedništva SDP-a Hrvatske, a koji nam je to javno rekao”, pišu vukovarski SDP-ovci stranačkom vodstvu.

Reakcija je to na navodnu Grbinovu odluku da umjesto Matića u Sabor kao zamjena uđe Marko Krička, glavni tajnik stranke i dogradonačelnik Siska.

O nekoliko zamjena i kadrovskih rješenja za novi saziv Sabor u srijedu popodne će se raspravljati na Iblerovu trgu, gdje se okuplja novi Klub zastupnika SDP-a.

„Šokirani i duboko razočarani činjenicom da je Predsjednik stranke prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi time što donosi odluku da se iduća po redu na listi, Biljana Gaća, preskače, ističemo da je ovo ogroman udarac cijeloj našoj organizaciji”, poručili su, uz napomenu da, iako predsjednik stranke može donijeti takvu odluku, ona je udarac cijeloj stranci.

Smatrali smo, navode, da će SDP Vukovar nakon izbora konačno imati predstavnicu u Hrvatskom saboru, da će se vidjeti da se cijeni trud naše gradske organizacije i da će Vukovarci koji vjeruju u ljevicu biti adekvatno zastupljeni.

Ovo će, naglašavaju, imati puno dublje posljedice što se na prvu može vidjeti i razumjeti. Ovom odlukom, upozoravaju, predsjednik Grbin je na duže razdoblje predao Grad Vukovar desnici jer, kako sada stvari stoje, iz Vukovara u Hrvatski sabor su ušla četiri zastupnika iz stranka desnice, s lijevog spektra niti jedan.

„Vukovar nije bilo koji grad, Vukovar ima simboliku, Vukovar ima težinu i biti SDP-ovac u Vukovaru potpuno je drugačije nego bilo gdje dalje u Hrvatskoj, to vam odgovorno tvrdimo upravo mi koji ovdje živimo i djelujemo godinama”, ističu u pismu.

„Duboko razočarani i prevareni, kao izabrane članice i članovi Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar dajemo neopozive ostavke na sve stranačke funkcije. Nadamo se da će neki novi ljudi koji će voditi SDP znati prepoznati o čemu smo u ovom dopisu govorili, a naglašavamo da to sigurno nisu osobni interesi jer članstvo u SDP-u u ovom dijelu Hrvatske vam samo može ugroziti egzistenciju”, zaključuje 13 SDP-ovaca koji su podnijeli ostavke u pismu vodstvu stranke. (Hina)