Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa. Pokazuju to podaci sustava eVisitor prema kojima je u Hrvatskoj od siječnja do kraja lipnja ostvareno preko 7,2 milijuna dolazaka i 28,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima.

Od toga je na Jadranu ostvareno 25,8 milijuna noćenja, što je 2 posto više nego lani, na kontinentu je ostvareno preko 1,1 milijun noćenja, što predstavlja rast od 7 posto, dok je tijekom prvih šest mjeseci u gradu Zagrebu ostvareno 1,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto.

„Pozitivni rezultati koje smo ostvarili u prvom dijelu godine još su jedna potvrda kako se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja gostima nudi sve više sadržaja i izvan ljetnih mjeseci. Odlične fizičke pokazatelje prate i financijski te smo u prvom tromjesečju imali i 24,61 posto veće prihode od stranih turista u odnosu na rekordnu prošlu godinu, a u prvih šest mjeseci i 6,5 posto veći broj fiskaliziranih računa.

S novim investicijskim ciklusom, za koji je Vlada osigurala rekordna sredstva iz europskih fondova i državnog proračuna, dodatno ćemo podići kvalitetu naše ponude te vjerujemo kako će u nadolazećim godinama Hrvatska bilježiti još bolje rezultate u ovom razdoblju, odnosno pred i posezoni, i time u potpunosti ostvariti naš strateški cilj da razvijemo turizam tijekom cijele godine i u svim dijelovima Hrvatske. Zahvaljujem cijelom turističkom sektoru na dosad ostvarenom, pred nama su sada najintenzivniji mjeseci u godini te vjerujem kako ćemo nastaviti ovaj pozitivan trend“, istaknuo je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Kada turistički rezultat Hrvatske segmentiramo po županijama, u prvom je polugodištu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (5 milijuna noćenja) te na Kvarneru (4,4 milijuna noćenja), a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Rovinju, Zagrebu, Splitu, Poreču, Umagu te Zadru.

Podsjetimo, lani je Istra u prvom polugodištu bila nešto posjećenija s 8,5 milijuna noćenja.

„Sportskim žargonom rečeno, hrvatski turistički sektor odradio je odlično prvo poluvrijeme te s velikim optimizmom ulazimo u nastavak turističke godine. Pred nama su vrlo intenzivni ljetni mjeseci, a trenutno u našoj zemlji na dnevnoj bazi boravi preko 700 tisuća turista. Uskoro će ta brojka, nikad ranije, premašiti milijun gostiju dnevno, a navedeno potvrđuje i vrlo visok stupanj popunjenosti smještajnih kapaciteta. Ovom prilikom sve turističke djelatnike pozivam na nastavak dosadašnjeg predanog i kvalitetnog rada jer ćemo samo tako ostaviti pozitivne dojmove kod naših gostiju, što je posebice važno ako znamo da se samo zadovoljan gost vraća u destinaciju“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Gledano prema tržištima, tijekom prvih šest mjeseci najviše su noćenja ostvarili gosti s tržišta Njemačke (5,7 milijuna noćenja) te domaći gosti (3,7 milijuna noćenja), a zatim slijede tržišta Slovenije (2,7 milijuna noćenja), Austrije (2,6 milijuna noćenja), Poljske (1,8 milijuna noćenja) te UK-a (1,3 milijuna noćenja).

Kada pak promatramo realizirana noćenja po vrstama smještajnih objekata, najviše je noćenja ostvareno u hotelima (9,2 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (preko 8 milijuna noćenja) te u kampovima (5,5 milijuna noćenja).

Lipanj s pet posto manje noćenja

Na upit Hine, iz HTZ-a su iznijeli i podatke za lipanj, u kojemu je ostvareno više od polovice ukupnih polugodišnjih noćenja ili 14,3 milijuna, ali je to pet posto manje nego u lipnju 2023. godine.

Iako je noćenja bilo manje, podaci eVisitora pokazuju da je u lipnju došlo dva posto više turista nego u istom lanjskom mjeseci ili njih tri milijuna.

Najviše noćenja u lipnju su ostvarili turisti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Umagu. (iPress)