Hrvatska je u lipnju zabilježila najsnažniji pad prometa u maloprodaji u nešto više od dvije godine, nadmašivši sve ostale članice EU-a i eurozone, pokazali su u utorak podaci europskog statističkog ureda.

Na razini eurozone sezonski prilagođeni promet u maloprodaji pao je u lipnju za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je bio porastao za 0,1 posto.

U EU promet je u lipnju smanjen za 0,1 posto u odnosu na svibanj kada je bio bilježio isti postotni rast, izračunali su statističari.

Najviše je u lipnju pala prodaja hrane, pića i duhana, za 0,7 posto u eurozoni i za 1,0 posto u EU, utvrdio je Eurostat.

U trgovinama široke kategorije neprehrambenih proizvoda promet se u eurozoni smanjio za 0,1 posto a u EU zadržao se na svibanjskoj razini.

Rast prometa bilježile su samo benzinske postaje, za 0,5 posto u eurozoni i za 0,6 posto u EU.

Nagli pad u Hrvatskoj

Najsnažniji pad prometa u maloprodaji bilježila je u lipnju Hrvatska, za 2,7 posto u odnosu na svibanj kada je bio porastao za 0,6 posto. Prodaja se tako u prvom ljetnom mjesecu smanjila najsnažnije od travnja 2022. godine, pokazuju Eurostatovi podaci.

Blizu je i Austrija s padom prometa u maloprodaji u lipnju za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Eurostat izdvaja i Latviju i Litvu gdje je smanjen za 1,7 posto.

Najsnažniji rast prometa bilježila je pak Rumunjska, za 1,8 posto. Slijede Bugarska i Danska gdje je uvećan za 1,4 odnosno za jedan posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Manje se kupuje hrana

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji eurozone smanjen je u lipnju za 0,3 posto, nakon revidiranog 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Na razini EU-a promet je u lipnju više-manje stagnirao, nakon što je u svibnju prema revidiranim podacima bio porastao za 0,7 posto.

Promet u trgovinama hrane, pića i duhana ponovo je u lipnju smanjen i u eurozoni i u EU, za 0,8 odnosno za 0,5 posto, nakon što je u svibnju gotovo stagnirao.

Prodaja na benzinskim postajama neznatno je porasla, za 0,3 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU.

Blagi rast bilježile su i trgovine široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 0,3-posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 0,7 posto na razini Unije, utvrdio je Eurostat.

Skok u Rumunjskoj

Daleko je najviše u lipnju na godišnjoj razini porasla prodaja u Rumunjskoj, za 10,2 posto. Slijedi Luksemburg s rastom od 7,9 posto.

U Hrvatskoj promet u maloprodaji uvećan je u lipnju za 5,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec., nakon što je u svibnju bio porastao za 8,4 posto.

Najveći pad prometa bilježila je pak Belgija, za 7,3 posto. Slijede Estonija i Austrija gdje je smanjen za 4,1 odnosno za 3,9 posto. (Hina)