Vijećnici SDP-a i HSU-a u Fažani medijima su uputili priopćenje u kojem reagiraju na nedavnu konferenciju za novinare fažanskih IDS-ovaca i tvrdnje kako vodstvo Općine ne koristi EU fondove za financiranje lokalnih potreba.

Priopćenje donosimo u nastavku: 

IDS-ovi vijećnici pate od bipolarnog poremećaja. Vodstvo Fažane osiguralo preko 150 milijuna kuna iz EU fondova!

Na istup IDS-ovih općinskih vijećnika ovim putem želimo istinito informirati javnost. Premda je IDS u Općinskom vijeću Fažane u koaliciji s HDZ-om, najveće priznanje radu Općinske uprave i samom načelniku daju upravo vijećnici IDS-a.

Oni su, naime, u tekućem mandatu, od 2017. naovamo, uvijek prihvaćali proračun Općine Fažana, prihvaćali rebalanse proračuna, a svake godine su i prihvaćali Izvješće o radu načelnika. Pritom, na načelnikov prijedlog proračuna ili rebalans proračuna nisu uputili niti jedan amandman. Što bi naravno sugeriralo da nemaju niti jednu primjedbu. Stoga im se zaista možemo samo zahvaliti na suradnji i kooperativnosti jer su i oni sami prepoznali dobar rad Općinske uprave.

Što se tiče korištenja EU fondova, Općina Fažana je samo u ovom mandatu privukla više milijuna kuna. Spomenut ćemo neke projekte iz tekućeg mandata poput energetske obnove dječjeg vrtića Sunce, izgradnje sanitarnih čvorova na plažama, projekt e-bike u Fažani i Valbandonu, besplatna Wi-Fi mreža na javnim površinama, a upravo je apliciran i projekt fažanske ribarnice.

Kruna svega je privođenje kraju višegodišnjih napora oko projekta Pula Sjever, koji je sada napokon prihvaćen i kreće u realizaciju. Tim projektom vrijednim čak 415 milijuna kuna za rekonstrukciju fekalne i vodovodne mreže za potrebe Općine Fažana iz EU fondova će se osigurati golemih 175 milijuna kuna ili čak 4 godišnja općinska proračuna.

Osigurano je i 30 milijuna kuna za rješavanje pitanja oborinske odvodnje u Maloj Vali. Mi vijećnici kluba SDP-HSU i nadalje ćemo podržavati razvoj Fažane i privlačenje sredstava iz EU fondova.

Ovim putem pozivamo vijećnike IDS-a da prestanu glumiti bipolarni poremećaj jer je očito da na Vijeću usvajaju sve predloženo, a u medijima, valjda zbog približavanja lokalnih izbora, javnost pokušavaju uvjeriti u nešto sasvim suprotno.

Ako svojoj Općini žele dobro, a vjerujemo da žele, pozivamo ih da se izbore kod svog stranačkog kolege v.d. istarskog župana Fabrizija Radina da se u proračun Istarske županije osiguraju sredstva za nužno potrebnu dogradnju OŠ Fažana i sufinanciranje izgradnje doma za umirovljenike, kao što to čini u Labinu, Pazinu i Buzetu.

Ili zaista misle da Fažana treba biti izolirani otok unutar Istarske županije?

(Vijećnici Kluba SDP-HSU u vijeću Općine Fažana - Sandra Lorencin Piljan, Timotej Pejin, Dragana Sabadoš, Jagoda Devescovi i Mira Busletta)