U subotu, 31. srpnja 2021. godine u Parku istarskog vola u Kanfanaru će se održati tradicionalna manifestacija 31. Jakovlja i 31. Smotra istarskih volova.

Istarski vol - boškarin je autohtona životinja - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Općina Kanfanar već 30 godina potiče uzgoj istarskih volova kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Ove će se godine predstaviti izlagači sa 20-tak volova koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom krenuti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg.

Događaj će biti organiziran prema svim preporukama i mjerama zaštite u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, a posjetitelji moraju nositi zaštitne maske tijekom manifestacije.

Program
16:00 Sajam lokalnih i domaćih proizvoda
Foto izložba „Jakovlja: moja fotka i izložba“
18:00 Smotra istarskih volova
Zabavni program: Limena glazba Rovinj, KUD Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje, ženska klapa Agata

Početkom srpnja Turistička zajednica Kanfanar pozvala je sve zainteresirane koji se bave fotografijom (profesionalno ili amaterski) da se uključe u foto natječaj „Jakovlja: moja fotka i izložba“ na temu tradicije. Odabrane fotografije bit će izložene na ovogodišnjoj Jakovlji. Fotografije brojnih autora koji su se odazvali foto natječaju posjetiteljima će prikazati razne elemente istarske tradicije – od arhitekture, folklora, starih običaja, gastronomije, istarskog vola i drugih životinja s ovoga prostora, ali i fotografije zanimljivih tradicijskih običaja i drugih krajeva svijeta.

U isto vrijeme, u kućici gdje se čuva stara vaga za mjerenje težine stoci, upriličena će biti i još jedna zanimljiva prodajna izložba, i to ona unikatnih radova kanfanarske umjetnice Olge Vicel koja svoja umjetnička dijela stvara sa šivaćom mašinom.

Tjedan u znaku boškarina i fuži

Cijeli tjedan uoči manifestacije bit će u znaku boškarina i fuži. Svi zainteresirani u tjednu od 26. srpnja do 1. kolovoza moći će uživati u Šetimani od Jakovlje koja obuhvaća zanimljive gastronomske, edukativne i sportsko-rekreativne programe. U pizzeriji Mamma u Putinima sve koji naruče omiljenu pizzu Boškarin očekuje besplatan desert, dok novootvorena istarska konoba „Mrgani 42“ u Mrganima priprema poseban tematski meni po promotivnoj cijeni od 130,00 kuna u koju je uključen tartar od boškarina za predjelo, kanfanarski fuži sa šugom od boškarina za glavno jelo, kolač od naranče kao desert i čaša lokalnog vina. Za one koji žele više naučiti o istarskom govedu i istarskom volu u srijedu i četvrtak bit će organizirani vođeni obilasci Parkom istarskog vola, a cijeli tjedan oni željni sportskih avantura moći će ostvariti 10% popusta na tematsku quad turu atraktivnim krajolikom Limske drage na području Općine Kanfanar koja, između ostaloga, uključuje i posjet ruševinama srednjovjekovnog grada Dvigrada te zaštićenom prirodnom području Limskoga zaljeva, u organizaciji Quad Experience Istra.

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko 1.500 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača.

Prošlogodišnja titula najljepšeg istarskog vola pripala je Sarožinu u vlasništvu Maria Udovičića iz Gospodi. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Maria Gašparinija iz Fabci, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Maria Udovičića, s čak 1.303 kilograma. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u svih 30 godina kanfanarske smotre.

Hoće li se rekord oboriti ove godine, provjerite posjetom 31. izdanja Jakovlje!, pozivaju iz Kanfanara. (iPress)