Nakon što su odluke o subvencioniranju kupovine stanova lani uručene za 16 obitelji s područja Grada Poreča, jučer je odluka o subvencioniranju kupnje stana, gradskoj novčanoj pomoći kojim im se pomaže i pruža mogućnost da nastave živjeti i raditi u svom gradu, uručena za novih 10 obitelji. Odluke je potpisao gradonačelnik Loris Peršurić i odmah su uručene korisnicima subvencija, na prigodnom primanju u foajeu Pučkog otvorenog učilišta.

- Poreč srećom nema problema s demografijom, zadnjih pet godina smo svaku godinu izgradili ili po jednu školu ili vrtić i stalno ulažemo u taj oblik potpora, međutim, to ne znači da ne bi trebali razmišljati o demografskim mjerama, prije svega o pitanju rješavanja stambenog pitanja i kupnje prve nekretnine. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana. Interesa ima, što pokazuje da je program pogođen i planirat ćemo sredstva i ubuduće, sukladno mogućnostima, da nastavimo s ovim programom., rekao je gradonačelnik okupljenima na potpisivanju. Kako je podsjetio, ovo je treći program subvencioniranja koji provode. Pritom je napomenuo kako pokušaj programa gradnje POS stanova APN-a, od prije par godina nije bio poticajan za korisnike, ali i za sam gradski proračun koji također puni od samih građana. Zato je grad krenuo u svoj model subvencioniranja.

Kako je napomenuto tijekom predaje ugovora, ova vrsta pomoći ne isključuje prijavu na državne subvencije, te kandidati, ukoliko imaju uvjete mogu ostvariti i dodatne pomoći. Podnositelji su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana, a površina stana čija se kupnja subvencionira ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva. Javni je poziv bio objavljen 2020. godine u veljači, rok za prijavu bio je produžen zbog izbijanja epidemije, a sredinom prošlog ljeta objavljene su prvo privremene liste s mogućnošću žalbe, te potom konačne liste reda prvenstva. Preuzimanjem odluke počinju teći rokovi unutar kojih korisnici imaju dužnost ispunjena Odlukama postavljenih uvjeta kako bi u konačnici ostvarili pravo na isplatu iznosa kojim se subvencionira kupnja njihovog stana.

U ovogodišnjem proračunu Grada Poreča za ovo subvencioniranje osigurano je nešto više milijun kuna, stoji u priopćenju. (iPress)