Na Gradskom groblju i u Titovom parku danas su tradicionalno položeni vijenci u povodu Dana antifašističke borbe, koji se obilježava 22. lipnja.

Kod Spomenika palim antifašističkim borcima i spomen-ploče palim borcima NOB-a na pulskom Gradskom groblju te u Titovom parku kod Spomenika borcima NOB-a i žrtvama fašizma vijence su položili predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Marija Marković-Nikolovski, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, pročelnik Upravnog odjela župana Istarske županije Ivan Glušac, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici policije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije.

Uz polaganje vijenaca i himne, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan prisjetivši se povijesnih događaja te ujedno pozvao na minutu šutnje. Siljan je naglasio kako Istra nikada ne bi bila pripojena matici zemlji da nije bilo hrabrih istarskih boraca. Smatra da se mora imati na umu da je antifašizam svjetonazor koji se ne smije zaboraviti i da ga se mora prenijeti mlađim generacijama.

„Svi mi imamo obavezu da ne zaboravimo povijesne događaje, ali isto tako da se brinemo o očuvanju nasljeđa i vrijednosti antifašizma. Dan antifašističke borbe 22. lipnja predstavlja prekretnicu u povijesti Istre, do koje smo došli teškom borbom“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Černjul.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske. (iPress)