Istarsko narodno kazalište i Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije uspješno su u utorak proveli edukaciju o mjerama oživljavanja i korištenju automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), uređaja za spašavanje života koji je postavljen na toj kazališnoj kući.

Time je, kako navode, pulsko Istarsko narodno kazalište postalo prvo kazalište u Hrvatskoj sigurno za djelatnike, suradnike, gostujuće ansamble i publiku u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. 

U Hrvatskoj od iznenadnog zastoja srca umre više od devet tisuća ljudi godišnje. Trenutne statistike pokazuju da se od iznenadne smrti uspije spasiti do 10 posto osoba, dok u razvijenim državama Europe i svijeta, upotrebom automatskog defibrilatora, taj postotak raste do 20 posto. Postavljanjem trenutno najmodernijeg AVD uređaja na pročelje zgrade Istarskog narodnog kazališta i edukacijom svih djelatnika, kazalište je postalo sigurno ne samo za zaposlenike i izvođače, već i za publiku, poručuju iz tog kazališta.

Statistički podaci pokazuju da se takvi incidenti često događaju na scenama i u dvoranama koje okupljaju veliki broj posjetitelja i upravo je tada brza i pravilna reakcija ključna za spašavanje života, ističu.

Kažu i da Hitna medicinska služba u Istri, kao i hitne službe diljem svijeta, bilježe brojne intervencije na scenama, među kojima su nerijetko i tragični ishodi poznatih glazbenika i izvođača.

Stoga su, dodaju, educirani djelatnici kazališta, uključujući tehničko, scensko, administrativno i umjetničko osoblje kojima su nacionalni instruktori Gordana Antić i Dejan Martić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije održali tečaj Osnovnog održavanja života uz upotrebu AVD uređaja. Pritom naglašavaju važnost pravilne i brze reakcije i primjene AVD-a u situaciji srčanog zastoja. 

Automatski vanjski defibrilator (AVD) uređaj je koji, u kombinaciji s postupkom oživljavanja, spašava život na način da 'resetira' srce tako što isporuči kontrolirani elektrošok, ako je on potreban. AVD uređaj na pročelju INK dostupan je svima od 0 do 24 sata, sa zvučnim uputama za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku te načinom rada za odrasle i djecu. (Hina)