U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, Općine Svetvinčenat i MARS Eveni, a pod pokroviteljstvom Istarske županije u subotu, 26. listopada održat će se Fešta mladega vina u Svetvinčentu. Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu postoji već 50-ak godina, a unatrag 20-ak godina Svetvinčenat postaje mjesto okupljanja vinara iz čitave Istre koji na Fešti prezentiraju svoja mlada vina.

Program ovogodišnje Fešte počinje u 12,00 sati Međunarodnim turnirom u boćanju na kojem se očekuju natjecatelji iz Boćarskih klubova; Posušje (BIH), Grgur Ninski iz Nina, Mošćenička draga, Vodnjan, Umag, Žminj, Polet Snašići, Režanci i domaćin Svetvinčenat. U 13,00 sati kreće biciklijada s najdužom tradiciom u Istri. Prijave se primaju na dan biciklijade i to od 11,30 sati u Loži, a za prvih 50 prijavljenih osigurane su i majice biciklijade. Start biciklijade je na Placi, a vozi se kolskim putem, šumom i asfaltom. Staza broji dva odmorišta na kojima su predviđena povremena zaustavljanja za okupljanje i okrijepu. Kotizacija će iznositi 10,00 eura, a za sve sudionike osiguran je ručak, dok se povratak biciklista očekuj oko 16,00 sati. Od 14,00 u Žlinji će se održati Turnir u pljočkanju koji je ujedno i dio programa 8. Međunarodnog festivala pljočkanja.

Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina koja započinje u 17,00 sati u MPC-u (nekadašnji društveni dom) te traje do 22,00 sata. Ove godine će 19 istarskih vinara predstaviti svoja mlada vina, prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja, a to su: Babos, Baćac, Bažon, Bruno Ferenac, Černeka, Dean, Familija Matošević, Fuhtar, In Sylvis, Juričić, Marčeta, Matić, Prskalo, Radanović, Roveria, Siljan, Šegota, Vivoda i Vozila.

Posjetitelji će moći kupiti degustacijsku čašu po cijeni od 10,00 eura te kušati vina po izboru, a za sve ostale ulaz bez čaše naplaćivati će se 3,00 eura.

U suradnji s poznatim i priznatim sommelierom Emilom Perdecom, provedeno je stručno ocjenjivanje mladih malvazija, a proglašenje najbolje mlade malvazije održati će se u sklopu programa Fešte mladega vina.

U 18,00 sati nastupit će Kulturno umjetničko društvo Savičenta, a potom su za zabavu zaduženi Top of The Pop.

Cilj ove manifestacije je promocija vinske kulture i vina u Istri kao prepoznatljivog proizvoda naše regije. Manifestacije je zamišljena je kao mjesto susreta i dijaloga istarskih vinara ali i kao mjesto stvaranja pozitivne konkurencije među njima s krajnjim ciljem podizanja kvalitete proizvodnje i ponude istarskih vina.

Nakon same degustacije vina za zabavu do ranih jutarnjih sati u organizaciji tvrtke MARS Eventi zaduženi su Replay band i Grupa Vigor u velikom šatoru, a ulaz je slobodan

Program:

𝟏𝟐:𝟎𝟎 Međunarodni boćarski turnir (Boćalište)

𝟏𝟑:𝟎𝟎 Start biciklijade (Placa)

𝟏𝟒:𝟎𝟎 Turnir u pljočkanju (Žlinja)

𝟏𝟕:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎 Smotra i degustacija mladega vina (MPC)

𝟏𝟖:𝟎𝟎 Nastup: KUD-a Savičenta (MPC)
Top of The Pop (MPC)

𝟐𝟐:𝟎𝟎 Koncert: Grupa VIGOR i Replay band (veliki šator) - 𝐒𝐋𝐎𝐁𝐎𝐃𝐀𝐍 𝐔𝐋𝐀𝐙