Turska je nakon terorističkog napada u Ankari projektilima gađala lokacije povezane s kurdskom militantnom skupinom Radničkom strankom Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji, objavilo je tursko Ministarstvo obrane.

"Provedena je zračna operacija protiv terorističkih ciljeva na sjeveru Iraka i Sirije, te su uspješno su uništena ukupno 32 teroristička cilja", navodi se u priopćenju ministarstva, dodajući da se operacije nastavljaju.

Počinitelji napada u Ankari su vrlo vjerojatno pripadnici PKK, zabranjene u Turskoj, rekao je ranije ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya, prenosi Reuters. Postrojenja turske zrakoplovne industrije (TAI) u Ankari bila su u srijedu meta terorističkog napada u kojem je poginulo pet, a ranjeno 22 ljudi. Dvoje terorista koji su izveli napad, od kojih je jedna bila žena, eliminirani su, priopćio je Yerlikaya.

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i Sjedinjene Države i Europska unija.

TUSAS je najveći turski proizvođač zrakoplova i helikoptera, između ostalog i prvog turskog borbenog zrakoplova KAAN. Vlasnici su vlada i turska zaklada oružanih snaga, a zapošljava više od deset tisuća ljudi.

Turske vlasti objavile su da je izvršen smrtonosni napad na sjedište Turkish Aerospace Industries (TUSAS) u blizini Ankare, dok su mediji izvijestili o snažnoj eksploziji na mjestu i prikazali snimke razmjene vatre, javlja Reuters.

- U terorističkom napadu na objekte TUSAS-a neutralizirana su dvojica terorista. Nažalost, u napadu su trojica mučenika ubijena, a 14 osoba je ozlijeđeno. Osuđujem ovaj gnusni napad. Naša borba će se nastaviti sve dok posljednji terorist ne bude neutraliziran", izvijestio je po dolasku ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya.

Prema prvim informacijama o napadu na sjedište zrakoplovstva u blizini Ankare, "više terorista stiglo je do sigurnosnih vrata objekta i diglo vozilo u zrak" napravivši rupu te su "naoružani ušli u objekt gdje je počeo sukob" .

Uzroci eksplozije i pucnjave zasad nisu poznati, no dio medija govori o napadu bombaša samoubojice. Televizijske snimke pokazale su uništen ulaz u tvornicu i sukob na obližnjem parkiralištu.

TUSAS je jedna od najvažnijih turskih obrambenih i zrakoplovnih tvrtki. Između ostalog ona proizvodi KAAN, prvi turski borbeni zrakoplov. (iPress)