Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u palači Bradamante Zajednice Talijana Vodnjan danas, 9. kolovoza 2024. godine, obilježen je Dan grada Vodnjan – Dignano. Proslavu su svojim prisustvom uveličali brojni uzvanici poput saborskih zastupnica Dušice Radojčić i Sanje Radolović te zastupnika Dalibora Pausa i Antona Klimana, zatim zamjenica župana Istarske županije Jessice Acquavite, predstavnika talijanskih općina Manzano i Belfiore te crnogorske općine Bar, kao i predstavnici istarskih gradova i općina, vjerskih organizacija, ustanova, institucija i udruga.

Dan grada vezan je uz sutrašnji Dan svetog Lovre, jednog od triju zaštitnika Vodnjana. Gradonačelnik Edi Pastrovicchio naveo je da je Dan grada posebno svečan trenutak kad se očekuje i osvrt na učinjeno u protekloj godini. Nakon tri godine mandata popis realiziranih i pripremljenih projekata dobiva smisleni oblik, rekao je te kao najveće uspjehe istaknuo obnovu zvonika u Galižani, rekonstrukciju molova u Peroju, osnivanje i provedbu izbora za šest mjesnih odbora, uspostavu geoinformacijskog sustava webGIS za funkcionalnije i transparentnije upravljanje infrastrukturom i resursima i skori početak radova na nogometnom igralištu u Peroju.

"Vodnjan ima tri sveca zaštitnika što pokazuje da su se stari Vodnjanci suočavali s puno problema i da su se uspjeli očuvati. I danas su nam potrebni zaštitnici. Barem da nas okupe na svoj dan i da pod istim nebom prihvatimo da smo svi mi, bez obzira na političke i druge razlike, tu s istom idejom – za dobrobit Vodnjana, naših građana i cijele Vodnjanštine", zaključio je Pastrovicchio.

Predsjednik Vijeća Edin Bešić rekao je da Vodnjan zbog brojnih potencijala vidi kao mjesto u  kojem mladi ljudi mogu zasnovati obitelj, izgraditi karijeru i stvoriti uvjete potrebne za miran i dostojanstven život.

"Mjerama koje su donesene zadnjih godina poboljšana je socijalna politika, poboljšane su demografske mjere, ali su i postavljeni temelji ciljanim investicijama oko proširenja industrijskih i poduzetničkih kapaciteta, oko rješavanja stambenog pitanja mladih koji žele ostati ovdje i nastaviti graditi priču koju svi skupa živimo", poručio je Bešić.

Nagrada grada za 2024. godinu dodijeljena je Olivieru Leonardelliju iz Galižane za doprinos Zajednici Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, očuvanju i prijenosu galižanskih tradicija, kao i poboljšanju društvenog aspekta lokalne zajednice. Eduino Moscarda iz Galižane Nagradu grada primio je za osnivanje, funkcioniranje i unapređenje NK Galižana, jačajući na taj način sportsku aktivnost i poboljšavajući društveni aspekt mjesta. Nagrada grada dodijeljena je i Cinziji Boljun Papić iz Vodnjana, osnivačici grupe Ekoaktivisti Vodnjanštine i organizatorici ekoloških akcija, kao i Almiru Bektiću iz Vodnjana, voditelju - koreografu dvaju kulturno-umjetnička društva na području Grada, koji ove godine obilježava 50 godina aktivnog sudjelovanja u folkloru.

Svečana povelja Grada uručena je Zaimu Grgi Softiću iz Vodnjana zbog izuzetne  brige o životinjama, kroz predani svakodnevni rad već 15 godina.

Gradonačelnik je dodijelio zahvalnicu obiteljskoj tvrtki Agraria Zlata d.o.o. za izniman doprinos razvoju zajednice i gospodarskom napretku Grada kroz neprekidnu predanost i rad od 1991. godine. Zahvalnicom se odužio i Enniju Forlaniju za izniman doprinos kroz idejno pokretanje Smotre vina 1994. godine te Smotre ekstra djevičanskih maslinovih ulja 1995. godine, prve takve vrste u cijeloj našoj regiji. Za idejno pokretanje Smotre vina 1994. godine zahvalnica je dodijeljena i Antonu Klimanu.

Tijekom svečanosti himne i prigodne pjesme pred brojnim je uzvanicima izvela ženska klapa Teranke. (iPress)