Svakim danom smo sve svjesniji i svjesniji da zbog sporta kojim se bavimo, ljubavi prema moru, sve češće i češće, a to je posebno izraženo ljeti, nosimo glavu u torbi.

Gotovo da nema jednoga od nas koji nije imao bliski susret sa gliserom, kojemu propeler nije 'prozujao iznad glave' ili onoga najgorega, kome je nastradao kolega, prijatelj, poznanik.

Takvi naslovi u novinama nisu toliko česti kao druge nesreće iz 'crnih kronika' pa ovim putem pokušavam podignuti barem malo 'medijske prašine' kako bi nautičari i 'nautičari' naučili dvije osnovne, nama po život važne stvari.

To su:
1. Zabranjeno je glisirati unutar 300 metara od obale.
2. Kada vidite crvenu ronilačku bovu, zaobiđite je na udaljenosti od 100 metara.

Prije par godina, potaknuti time odlučili smo napraviti jedan eksperiment.
Postavili smo ronilačku bovu u okolici Pule u jednom prolazu gdje je otočić udaljen od obale manje od 300 metara. Rezultati su bili poražavajući. U 2 sata fotografiranja onuda je proglisiralo na desetine i desetine glisera, a bar 20 barki, glisera, jedrilica pa i jahti je prošlo na niti desetak metara od ronilačke bove.
Jasno mi je da većina ljudi nije to napravila namjerno. Jasno mi je da nisu ciljano htjeli ubiti podvodnog ribolovca.

Znam da je krivo neznanje, nepažnja, nemar. Sve mi je to jasno. Znam da i institucije nemaju dovoljno sredstava, vremena ili mogućnosti da budu po cijele dane na terenu, na svim terenima pa baš zato sada i tipkam ovo.

Ako bar jedna osoba iz ovoga nauči da ne doda gas na svom gliseru ili jet skiu dok se ne udalji na više od 300 metara od obale i ako bar jedna osoba kad vidi karakterističnu crvenu bovu podvodnog ribolovca skrene i zaobiđe je na više od 100 metara moj/naš zajednički trud nije uzaludan.

Apeliram još jednom ovim putem. Plovite odgovorno jer naš život ovisi o Vama.

Nikša Bilčić