Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 192 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 9 pozitivnih. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, jedan iz Republike Albanije te jedan iz Zagreba.

Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom. U jednom slučaju je još u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula, koji se zarazio izvan bolničkog sustava.

Nakon epidemiološke obrade, definirani su svi preventivni postupci, te je 7 osoba (zdravstveni djelatnici) u mjerama samoizolacije. U tijeku su postupci preventivne dezinfekcije prostora. Opća bolnica Pula nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite.

Neslužbeno se doznaje kako je zaraženi zdravstveni djelatnik bio u kontaktu s kolegom iz Beograda koji je doputovao u Pulu.

Inače, u bolnici je trenutno hospitalizirano dvadeset zaraženih osoba dok je u samoizolaciji u Istri stotinjak građana. Stoga je Kozlevac još jednom pozvao građane i sve turiste na odgovorno ponašanje u cilju prevencije pojave i širenja oboljenja.

"To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt; što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima te izbjegavanja velikih okupljanja", poručio je Dino Kozlevac.

Molimo za odgovorno ponašanje svih građana i gostiju u cilju prevencije pojave i širenja oboljenja. To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt; što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima, izbjegavati velika okupljanja.

U svakodnevnom radu i životu, potrebno je pridržavati se preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite Istarske županije, izvijestili su iz Stožera Istarske županije. (iPress)