Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov "Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren" te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave https://www.porezna-uprava.hr/

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju. (iPress)