Zbog dobre epidemiološke situacije istarski Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak odluku da u Istri učenici i nastavnici tijekom školske nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske, potvrdio je u ponedjeljak načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Iz Grada Umaga su izvijestili kako su na osnovu njihovog prijedloga te prijedloga umaških osnovnih škola, nekolicine predstavnika drugih istarskih gradova te šire javnosti, kojim se tražilo popuštanje preporučenih mjera u dijelu koji učenike predmetne nastave i nastavnike obvezuje na nošenje maski za vrijeme nastave, Stožer civilne zaštite Istarske županije danas  donio odluku kojom se prihvaća navedeni prijedlog.

- Sukladno ovoj odluci, od danas učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitnih maski. Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica. Naravno, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se ponovno odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica.

Obzirom da nam je kao gradu djece i osnivaču predškolskih i školskih ustanova, na prvom mjestu fizičko i mentalno zdravlje naše djece, zadovoljni smo što smo uspjeli doći do dogovora sa Stožerom ne bi li, barem u vrijeme povoljnog epidemiološkog trenda na našem području, pružali našim najmlađima što bezbrižniji boravak u vrtićima i školama, izvijestili su iz Grada Umaga.

Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite Istarske županije, uz suglasnost stožera civilne zaštite gradova i općina, te osnivača škola odlučio je da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske.

"Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica. No, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u Istri u samoizolaciji 40 učenika iz buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja“ te iz srednje škole nakon što je prije pet dana dvoje učenika bilo pozitivno na Covid-19, zbog čega su dva školska razreda još uvijek u samoizolaciji. Osim njih u mjerama samoizolacije je šest profesora i učitelja.

(H/iPress)