Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je Ugovore o dodjeli za ukupno 5 novih učeničkih i 22 studenske stipendije. Oni se pridružuju već postojećim gradskim stipendistima, pa ih ukupno ima stotinjak za koje Grad Poreč na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

Svi koji jednom ostvare pravo na stipendiju, zadržavaju to pravo tijekom redovnog školovanja i ne moraju se nanovo svake godine prijavljivati, a svake se godine dodatna sredstva izdvajaju za deficitarna zanimanja, koje Grad u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definira, a potom i informira škole.

– To je polučilo rezultate, jer ove godine imamo rekordnih 11 novih stipendista iz područja deficitarnih zanimanja poput profesora prirodnih predmeta, doktora medicine, rehabilitatora i slično.,  rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako vjeruje da će se veliki broj gradskih stipendista ali i ostalih učenika i studenata koji se školuju van Poreča, nekad kroz život vratiti u svoj rodni grad i da će stečena znanja i vještine uložiti u budućnost Poreča.

Podsjetimo,  Poreč dodjeljuje najveće stipendije svojim učenicima i studentima, otkrilo je istraživanje koje je proveo specijalizirani portal gradonacelnik.hr na 116 hrvatskih gradova. I dok po istraživanju, studentske stipendije dodjeljuje 110 gradova uključenih u istraživanje, učeničke dodjeljuje samo 73, a Poreč se u obje kategorije pozicionirao kao grad koji dodjeljuje najveće stipendije za učenike i studente.

Naime, Grad Poreč svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna. Visina stipendija varira od 600 do 1.200 kuna za učenike, odnosno, od 800 do 1.600 kuna za studente, a stipendije se dodjeljuju po socijalnom programu, deficitarnim zanimanjima te uspjehu i ostvarenim bodovima.

(iPress)