Nedavno ubojstvo brigadnoga generala Muhameda Reze Zahedija iz iranske Islamske revolucionarne garde s još 11 njegovih ljudi u izraelskom zračnom napadu na iransko veleposlanstvo u Siriji izazvalo je plimu gnjeva u Teheranu i odmah je obećana osveta.

Sjedinjene Države upozorile su svoje građane u Izraelu da ograniče putovanja zbog mogućega iranskog udara. 

Izrael je službeno izjavio kako je spreman za potencijalno veliku eskalaciju svog sukoba s Iranom u sljedećim danima. Ministri u Tel Avivu obećali su da će, ako Teheran poduzme izravnu vojnu akciju, odgovoriti direktnim napadima na iranski teritorij, otvarajući time vrata pravom regionalnom ratu na Bliskom istoku.

 Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da očekuje da će Iran napasti Izrael "prije nego kasnije" i upozorio Teheran da to ne čini.

Kad su ga novinari upitali ima li poruku za Iran, Biden je jednostavno odgovorio "Nemojte!".

"Predani smo obrani Izraela. Podržat ćemo Izrael. Pomoći ćemo braniti Izrael i Iran neće uspjeti", istaknuo je.

Biden je dodao da neće otkrivati sigurnosne informacije, no rekao je da bi do napada moglo doći "prije, nego kasnije."

Izrael se u petak spremao za napad Irana ili njegovih partnera kao odmazde za napad na iransko veleposlanstvo u Damasku prošli tjedan u kojem je ubijen viši zapovjednik Iranske revolucionarne garde i još šest časnika.

Zemlje poput Indije, Francuske, Poljske i Rusije upozorile su svoje građane da ne putuju u regiju, koja je već na rubu zbog sedmomjesečnog rata u Gazi. Njemačka je u petak pozvala svoje građane da napuste Iran.

Izrael nije preuzeo odgovornost za zračni napad 1. travnja na iransko veleposlanstvo, no iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je da "Izrael mora biti kažnjen i bit će" za operaciju za koju je rekao da kao da je izvedena na iranskom teritoriju. (Hina/iPress)