Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u petak u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvavši prijekore drugih čelnika članica EU-a, koji upozoravaju da on ne govori u ime Europske unije.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. Pet dana kasnije Orban je osnovao novu grupaciju u EU parlamentu "Domoljubi za Europu" s drugim desničarskim nacionalistima, a onda posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u Kijevu.

Sad se odlučio otići u Moskvu u "mirovnu misiju", nekoliko dana prije summita NATO-a.

"S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno i počelo", osuđuje jedan neimenovani EU diplomat. "Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu... Skepticizam zemalja članica EU-a spram toga nažalost je bio opravdan. Radi se samo o promicanju interesa Budimpešte," dodaje taj diplomat.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi "ni u kojem obliku ne predstavlja EU". Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu uznemirujućom.

"Kad bi otišao u posjet Moskvi, to bi značilo nepoštivanje dužnosti predsjedavajuće zemlje EU-a i potkopavanje interese Europske unije", objavio je na X-u Orpo.

Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanov posjet zloporaba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog europskog stajališta.

Orban kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Bruxellesu".

"Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi", napisao je mađarski premijer na X-u. (Hina)