Gonzalo Rubalcaba, svjetska ikona jazza i jedan od najboljih suvremenih jazz pijanista, četverostruki dobitnik nagrade Grammy u kategoriji Latin Jazz za koju je nominiran čak 15 puta, u Puli će u ponedjeljak, 08.07. predstaviti album „Turning Point", koji je objavio njegov Trio D'été. Koncert počinje u 21.30 sati.

Rubalcaba, koji je lani napunio 60 godina, rođen je u Havani, u obitelji koja se glazbom bavi generacijama. Njegov djed, Jacobo Rubalcaba, bio je kompozitor i vođa benda koji je svirao danzón, tipičnu kubansku plesnu glazbu, a otac, pijanist Guillermo Gonzalez, svirao je s Enriqueom Jorrinom, violinistom za kojeg se smatra da je izumio cha-cha-cha. 

Glazbenici su i Gonzalova braća, a on sam je sa šest godina počeo svirati bubnjeve, pa dvije godine kasnije i klavir. S očevim je bendom svirao po kavanama i klubovima Havane, sve do srednje tinejdžerske dobi. Premda odgojen i formiran u tradicionalnoj kubanskoj glazbi, formalno je obrazovan kao klasični glazbenik. Iznimno je svestran pijanist impresivne tehničke vještine, i spojio je kubansku tradiciju i američki jazz u svježu, modernu cjelinu. 

Iste godine kada je osnovao svoj bend Grupo Proyecto, 1985., Rubalcabu će u Havani zapaziti jedno od najpoznatijih imena jazza svih vremena, Dizzie Gillespie. Gillespie je prišao Rubalcabi u jednom od kubanskih hotela, nakon što ga je čuo kako svira, i pitao hoće li narednog dana svirati s njim. U trenutku koji mu je na neki način odredio daljnju sudbinu, pijanist je najprije pomislio da se Gillespie šali. Ali legendarni trubač nije se šalio - za Rubalcabu su se ubrzo širom otvorila vrata američke i svjetske glazbene scene.

Seli se u u Dominikansku Republiku 1991. godine, a u Miami 1996. Kao vodeći glazbenik, Rubalcaba je objavio gotovo 40 albuma, od kojih su mnogi u izdanju čuvenog Blue Notes Recordsa. Među njima su „Inner Voyage", „The Blessing", „Solo", te njegov posljednji album, „Borrowed Roses" – 12 maestralnih interpretacija popularnih pjesama, od „Chelsea Bridge" do „Shape of My Heart".

Muzika koju stvaram nije jazz, ne prema uobičajenim normama jazza. Mnogi me novinari iz specijaliziranih medija smatraju jazz muzičarem. Sam se takvim nikad nisam smatrao. Ja sviram glazbu, glazbenik sam kubanskih korijena i pod utjecajem internacionalnih stilova, koji ne dolaze samo iz jazza", rekao je Rubalcaba u razgovoru za NBC, snimljenom u vrijeme kada je tek napustio Kubu, ali isto bi se za ovog glazbenika moglo reći i danas.

Koncert Gonzala Rubalcabe u Malom rimskom kazalištu bit će univerzalno glazbeno iskustvo kakvo se uistinu ne doživljava često. 

Ulaznice za koncert potražite u sustavu ENTRIO, i u Galeriji C4 u pulskoj Carrarinoj ulici 4 danas na dan koncerta od 8 do 22 sata. (iPress)