Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese u prvim komentarima parlamentarnih rezultata i potresa u njegovoj stranci, uz čestitke pobjednicima, istaknuo je zadovoljstvo brojem preferencijalnih glasova koje su socijademokratski kandidati iz Istre osvojili u 8. izbornoj jedinici. 

- Naravno da nismo zadovoljni s rezultatima naše stranke i koalicije na državnoj razini i sada treba što prije provesti kandidature i unutarstranačke izbore, mirno i civilizirano. Predsjednik Bernardić preuzeo je odgovornost za loš rezultat i tako treba biti u svim segmentima politike i društva.

I u našoj 8. izbornoj jedinici pokazalo se da ni u matematici nije uvijek 1+1=2, nismo postigli sinergijski učinak izlaskom u velikoj Restart koaliciji. Učinak svih stranaka bio je manji nego 2016. kada smo izišli na izbore u dvije grupacije i dobili oko 122 tisuće. Sada smo zajedno osvojili 68 tisuća glasova.

Rezultat je dobar ali izgubio se dio glasova koje su lijeve snage osvajale u 8. izbornoj. Naravno, najviše smo zadovoljni s rezultatom Peđe Grbina koji je sam dobio oko 17 tisuća preferencijskih glasova.  

Ono što je dobro je što su naša tri kandidata iz istarskog SDP-a dobila oko 19 tisuća preferencijskih glasova, 5 kandidata iz riječko-primorskog SDP-a je dobilo 12 tisuća preferencijskih glasova dok su 4 IDS-ova kandidata dobila tek 10 tisuća. 

Dio naših glasova otišao je platformi Možemo i ja im uistinu želim da opstanu, da ne postanu novi Živi zid. 

Zadovoljan sam što je pojavila jedna građanska, urbana i liberalna opcija u centru a naravno čestitam pobjedniku Andreju Plenkoviću koji je izbore dobio na svojoj osobnosti i dosadašnjem radu te pozicionirao HDZ u desni centar. 

- Jeste li spremni za koalicije za lokalne izbore, naziru li se i mogući novi partneri s lijevog spektra?

Pred nama su lokalni izbori na kojima će istarski SDP apsolutno imati svoje kandidate i liste na svim razinama. Već tradicionalno, SDP-ovcima u općinama su odriješene ruke za eventualne koalicije, u malim sredinama oni najbolje znaju kako postići najbolje rezultate. Naravno, u suprotnom, moraju preuzeti i odgovornost. 

Za Županiju ćemo imati svoju listu a za gradove ćemo dogovoriti zajedničku strategiju. Podržavamo, naravno, sve svježe snage ali mislim da je sada prerano za zaključke. Oosbno mislim da bi bilo dobro da istarski SDP na predstojećim lokalnim izborima 'izvaže' svoju snagu. Da vidimo gdje smo. Od svojevremeno tek 8 posto na prošlim izborima smo stigli na 20-tak posto pa mislim da je vrijeme da SDP ostvari bolji rezultat u Istri jer ima kvalitetne ljude, programe i rezultate u sredinama u kojima obnašamo vlast.

Život, socijalna prava, uvjeti u školama i vrtićima, uređenost naši sredina uz niže komunalne naknade i razne druge troškove života daju nam za pravo vjerovati u našu snagu u Istri. Građani to prepoznaju, naglasio je Bassanese. (iPress)