Britanski premijer Boris Johnson naredio je da se oprema kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija potpuno ukloni iz britanske 5G mreže do 2027., javlja u utorak Reuters.

Kako se Britanija sprema "otisnuti" od Europske unije, bojazni vezane uz sigurnost primorale su Johnsona da izabere između dvaju globalnih suparnika, SAD-a i Kine.

Poništivši odluku iz siječnja prema kojoj udio opreme Huaweija za britansku 5G mrežu, izuzevši temeljnu telekomunikacijsku infrastrukturu, smije iznositi do 35 posto, Johnson je zabranio britanskim telekom operaterima da do kraja godine kupuju opremu Huaweija i dao im rok od sedam godina da se riješe već ugrađene opreme.

"Ovo nije bila laka odluka, ali je prava odluka za britanske telekomunikacijske mreže, za našu nacionalnu sigurnost i našu ekonomiju, sada i dugoročno", kazao je ministar za digitalna pitanja Oliver Dowden.

Peking je upozorio London da će milijarde dolara u investicijama biti ugrožene ukoliko se prikloni Washingtonu, a Huawei tvrdi da se tu više radi o američkoj trgovinskoj politici nego sigurnosti.

Britanija se pri donošenju odluke vodila činjenicom da je SAD uveo sankcije na tehnologiju proizvodnje čipova i očitovanjem Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost, dijela obavještajne agencije GCHQ, da Huawei nije pouzdan partner.

Odluka će odgoditi uspostavu 5G mreže za dvije do tri godine, uz dodatne troškove do 2,5 milijardi dolara.

Krajnji rok od 31. prosinca 2027. razveseliti će britanske telekom operatere poput BT-a, Vodafona i Three, koji su strahovali da će se Huawei opreme morati riješiti puno ranije te da će na to potrošiti milijarde funti.

Dowden je kazao da Britanija surađuje sa savezničkim obavještajnim agencijama kako bi potaknuli suradnju tvrtki iz Finske, Švedske, Južne Koreje i Japana koje bi se suprotstavile kineskom divu.

Spremnost da zamijene opremu Huaweija izrazili su Nokia i Ericsson.

(Hina)