U povodu predstojećeg Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja, u Puli su tradicionalno položeni vijenci na spomen-obilježja u Titovom parku i na Gradskom groblju.

Vijence su u Titovom parku na Spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom Gradskom groblju položili predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pulske udruge branitelja, predstavnici policijske uprave i Ministarstva obrane RH.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan koji je zahvalio Gradu Puli na podršci u  očuvanju antifašističke baštine te podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

„Dan antifašističke borbe 22. lipnja predstavlja prekretnicu u povijesti Istre, ali i šire i svi mi imamo obavezu da to ne zaboravimo, ali i da se brinemo o očuvanju tih tekovina", poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Černjul, koji je ujedno pozvao okupljene da minutom šutnje odaju počast poginulim antifašistima.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske. (iPress)