- IDS je još prije godinu i po dana iskazao potrebu za hitnim reguliranjem Zakona o građevinskoj inspekciji i spuštanju ovlasti na komunalne redare. Pozdravljamo ovaj prijedlog Zakona, ali izmjene koje Vlada predlaže gotovo su identične onima koje smo predlagali početkom prošle godine, poručio je predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Dalibor Paus, a Ministar Bačić zahvalio je IDS-u jer je njihov prijedlog u velikom dijelu sadržan u novom Zakonu o građevinskoj inspekciji.

Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Loris Peršurić poručio je kako problemu bespravne gradnje treba pristupiti u korijenu: „Problem potkapacitiranosti Državnog inspektora jedan je od začetnika problema i zato smo zadovoljni što je inicijativa IDS-a da se ovlasti spuste na komunalne redare napokon prepoznata kao najbolje rješenje.“

Govoreći o prijedlogu Zakona o upravljanju zgradama, Peršurić je istaknuo da novi Zakon traži suglasnost 80% suvlasnika za prenamjenu stanova u turističke svrhe, što će biti teško postići. Također, ukazao je i na problem ilegalnog iznajmljivanja, osobito kod nekretnina kojima su vlasnici stranci:

-Nemaju nikakva davanja, bez kontrole iznajmljuju stanove svojim prijateljima, koriste resurse i infrastrukturu, a ne sudjeluju u njenoj izgradnji i održavanju. Daleko je to od turizma u domaćinstvu, jer domaćini tu niti ne žive niti su domaćini gostima. To sigurno ne možemo i ne želimo podržavati, posebno jer se ne kažnjava strance, a penalizira naše ljude."

Komentirajući izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu, istaknuo je da su izmjene nužne kako bi se uveo red u gospodarenju javnim prostorom te naglasio kako je IDS prvi pozivao na rješavanje tog pitanja.

-Komunalni redari dobiti će ovlasti da obustave gradnju zgrade bez potrebne građevinske dozvole, ali upitno je hoće li oni biti adekvatno pripremljeni za ovakve ovlasti s obzirom na stručnu spremu“, kazao je Peršurić dodajući kako je „potrebno izdvojiti komunalne redare kao posebnu kategoriju, kako bi lokalnim samoupravama bilo lakše regulirati njihov status i omogućiti im bolje prihode. Na taj će se način lakše pronaći ljude za ta radna mjesta na koja država prebacuje sve više obaveza te oni sami nose veliki teret.“ (iPress)