Hrvatska za sada ostaje na žutoj listi Slovenije, zaključak je nakon sastanka u petak slovenskog i hrvatskog premijera Janeza Janše i Andreja Plenkovića u Otočcu ob Krki, na kojem su dvojica premijera dogovorila još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Predsjednici dviju vlada ocijenili su uspješnim sastanak na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

"Samo koordinirane akcije mogu donijeti plodove", rekao je slovenski premijer ističući važnost suradnje na stručnoj i političkoj razini dviju država.

Hrvatski premijer istaknuo je da sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je "poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima".

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

Njegov slovenski kolega rekao je da imaju slična iskustva i informacije o "najopasnijim okruženjima za širenje zaraze", ali i da po iskustvima obje strane turistička djelatnost to nije.

Dodao je kako je zadovoljan što je doznao da se i u Hrvatskoj priprema mobilna aplikacija kojom će se pratiti potencijalni kontakti s već inficiranim osobama, što je po njemu "ključan instrument" kako bi se "koliko-toliko" mogle obavljati sve aktivnosti, pa i u ljetno vrijeme turizma i dopusta.

Hrvatski premijer istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija i inače široko upućene jedna na drugu i zato je dobro da se i na ovom području surađuje.

"Dobro je da naše mjere protiv širenja koronavirusa konvergiraju jer će tada i epidemiološka slika u obje države konvergirati", naglasio je Plenković.

U vezi mogućnosti da Slovenija Hrvatsku stavi na tzv. "crvenu listu" riskantnih zemalja u kojima je velik broj novozaraženih i loša epidemiološka slika i medijskim nagađanjima vezano na to, Plenković je u odgovoru na novinarsko pitanje kazao da Slovenija ima svoje kriterije i matematičke izračune.

"Na nama je da smanjimo brzinu širenja i broj zaraženih", kazao je Plenković.

Hrvatski premijer nije htio govoriti o strožoj kontroli granica sa Srbijom i BiH, o čemu će izvijestiti Nacionalni stožer po povratku u Zagreb.

Dvojica predsjednika vlada dogovorili su svakodnevne kontakte po pitanju covida-19. "Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh", istaknuo je Janša. Dodao je da je u pandemiji koronavirusa najvažnije prevenirati zaraze.

"Tri su magične riječi - higijena, dezinfekcija i distanca", rekao je Plenković.

Dvojica premijera razgovarali su samo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a o drugim temama, uključujući pitanje arbitraže, nije bilo riječi.

"Postoje teme koje mogu pričekati i one koje ne mogu", rekao je slovenski premijer. (H)