Policijski službenici Policijske uprave istarske jučer su od 10.30 sati u Vrtlarskoj ulici u Puli, na zahtjev nadležnog suda, pružali pomoć - asistenciju djelatnicima navedenog suda radi provođenja izviđaja na nekretninama stečajnog dužnika.

Prilikom pružanja pomoći, došlo je do ometanja izviđaja te je u policijsku postaju privedeno deset osoba, od čega devet zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, dok je jedna osoba privedena zbog počinjenja prekršaja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako su dvojica hrvatskih državljana u dobi od 29 godina, 37-godišnji hrvatski državljanin i 27-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičene osobe pružile otpor i pokušale spriječiti provođenje sudskog akta. Naime, oni su prilikom ulaska djelatnica suda i policijskih službenika aktivirali sredstvo s nadražujućom tvari i aparat za gašenje požara, što je kod službenih osoba izazvalo nadraživanje dišnih puteva te suzenje očiju. Osumnjičeni su također zapriječili ulaz u zgradu tako što su sa unutrašnje strane ulaznih vrata postavili ormar, madrac i nekoliko kutija, a ulazna vrata su premazali nepoznatom skliskom i masnom tekućinom, dok su u blizini postavili i plastičnu bocu s lako zapaljivom tekućinom.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u poslijepodnevnim satima, četvorica osumnjičenika privedena su u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, dok je pet muškarca pušteno na slobodu, s obzirom da u njihovom postupanju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Budući da je utvrđeno kako su petorica muškaraca ometali provođenje izviđaja temeljem sudskog akta te postoji sumnja da su povrijedili odredbe Ovršnog zakona, o tome se dostavlja izvješće nadležnom sudu i nadležnom državnom odvjetništvu.

Deseta osoba, koja je privedena u policijsku postaju, sumnjiči se da je počinila prekršaj, odnosno da je vrijeđala policijskog službenika interventne policije prilikom postupanja. Protiv 34-godišnjeg hrvatskog državljanina se, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pokreće prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Deložacija je danas nastavljena bez ometanja. (iPress)