U kaštelu Morosini Girmani danas je održana svečanost posvojenja istarske koze. Prisutnimasu se obratili Dean Perković načelnik Općine Svetvinčenat, Dean Pustijanac direktor TZOSvetvinčenat, Igor Mrelić direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Edmondo Šuran voditeljCentra za razvoj ruralnog poduzetništva i Gordan Šubara voditelj centra za održivi rzvojstočarstva Istre, uz pristnost direktorica Savičente d.o.o. Nives Cetine i Natalije Ladavac.Nakon pozdravnih i uvodnih riječi načelnik Općine Dean Perković istaknuo je zadovoljstvošto se Općina, zajedno sa svojim općinskim poduzećima priključila projektu „Naša istarska koza – La nostra capra istriana“ nastalog od strane Agencije za ruralni razvoj istre i partnera projekta; Istarske županije i Udruge uzgajivača istarske koze. Projekt prema riječima načelnika predstavlja nastavak dosadašnjeg očuvanja i valorizacije baštine, u ovom slučaju autohtone pasmine – istarske koze, koja je neizostavni dio istarskog identiteta i tradicije.

Logičan je ovo i slijed s obzirom da je Općina Svetvinčenat poznata po manifestaciji „Naj koza“ koja će se ove godine održati po 24. put u sklopu Festival sira, i to 21. rujna u Svetvinčentu. Sam izbor za Naj kozu ima nekoliko kategorija, no kategorija za „Najizvorniju kozu“ dobiti će posebno na važnosti, u kojoj će se moći natjecati svi vlasnici i posvojitelji sa svojim kozama, a za prva tri mjesta osigurati će se dodatne nagrade sve s ciljem podrške uzgajivačima istarskih koza, zaključio je direktor TZO Svetvinčenat Dean Pustijanac.

Prema riječima Igora Merlića, direktora AZRRI-a Općina Svetvinčenat, TZO Svetvinčenat i Savičenta d.o.o. posvojile su jubilarno 40. grlo ove pasimne od 200 koliko ih je planirano do kraja iduće godine. Istaknuo je i kako ga najviše veseli činjenica kako se ljudi iz cijele Hrvatske odlučuju na posvajanje istarske koze što znači kako je ovaj projekt prepoznat kao dijelom ne samo istarskog, već i hrvatskog identiteta. Osim samog simboličnog čina posvojenja koze odnosno direktne financijske pomoći za uzgajivače, vrlo vrijedan alat u očuvanju i povećanju broja istarskih koza je i Istarska banka animalnih gena pri AZZRI-u koja za cilj ima čuvanje vrijednog genetskog materijala, a u budućnosti i embrija istarske koze. Banka gena pomaže uzgojni program, odnosno sparuje parove roditelja, kako je objasnio Edmondo Šuran voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva. Gordan Šubara, voditelj centra za održivi razvoj stočarstva Istre, istaknuo je svoje iznenađenje, ali i zadovoljstvo velikim interesom kako pojedinaca tako i organizacija za uključenje u ovaj projekt.

Prije samog čina potpisivanja Sporazuma o donaciji načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, istaknuo je kako će posvojena istarska koza nositi ime Vinka – prema zaštitniku Općine Sv. Vinku, a i simbolično predstavlja pobjedonosni čin očuvanja istarskog identiteta i tradicije. (iPress)