Na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli danas je svečano otvoren šesti po redu Hrvatski iseljenički kongres.

U ime Grada Pule na svečanosti otvorenja sudjelovao je gradonačelnik Filip Zoričić koji je pozdravio sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što je grad Pula domaćin ovogodišnjeg kongresa.

„Prije svega vam želim dobrodošlicu u Pulu i zahvaljujem što ste izabrali naš grad za domaćina ovog susreta. Pula je predivan povijesni grad koji se diči svojom različitošću i multikulturalnošću. Teme kojima će se kongres baviti ovih dana su iznimno važne i zanimljive. Hrvatska se, između ostalog, voli i kroz očuvanje jezika. Očuvanjem našeg hrvatskog jezika sačuvali smo naš identitet i baštinu. Hvala svima vama koji u iseljeništvu čuvate hrvatski jezik i prenosite ga novim generacijama“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Na svečanosti otvorenja prisustvovali su i mons. Ivan Štironja, biskup Porečke i pulske biskupije, Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva, dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Programskog odbora HIK-a, prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te mnogi drugi ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva.

Podsjetimo, 6. Hrvatski iseljenički kongres održava se u Puli do 30. lipnja na temu "Hrvatski iseljenici – potencijal za budućnost Hrvatske".

Na kongresu će više od 150 sudionika govoriti o različitim temama bitnima za odnose između domovine i hrvatskih iseljenika, a fokus je napraviti poduzetničku atmosferu u Hrvatskoj kako bi se privukao što veći broj iseljenika da investiraju u Hrvatsku.

Ideja projekta hrvatskih iseljeničkih kongresa je razvijanje suradnje i proaktivno djelovanje na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom. (iPress)