Na javni Poziv za iskaz interesa za kupnju nekretnina na području starogradske jezgre Vodnjanštine, što ga je Grad Vodnjan – Dignan otvorio 15. travnja 2024. godine na razdoblje od 30 dana, pristigla je čak 141 ponuda (od čega 5 izvan roka). Dobar odaziv zainteresiranih građana potvrđuje da postoji izuzetan interes za kupnju nekretnina u starogradskoj jezgri Vodnjana, kako bi se one obnovile i stavile u funkciju. Stoga Grad Vodnjan – Dignano analizira pristigle ponude i razmatra daljnje modele, kriterije i pogodnosti za prodaju nekretnina, nastojeći pronaći najbolji način kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje, rješavanja stambenih pitanja domicilnog stanovništva kao i privlačenja novog.

Javnim pozivom bilo je istaknuto 14 inicijalnih nekretnina u starogradskoj jezgri Vodnjana namijenjenih stanovanju. Uz njih, u pozivu je istaknuto i da zainteresirani građani mogu iskazati interes za bilo koju drugu nekretninu u starim jezgrama Vodnjana ili Galižane, a za koju imaju saznanja da su u (su)vlasništvu Grada Vodnjan-Dignano i da nisu u posjedu trećih osoba. Po otvaranju prispjelih ponuda utvrđeno je da su građani iskazali interes i za te preostale ostale nekretnine.

Uz građane s ovog područja, za kupnju nekretnina u vlasništvu Grada zainteresirani su i građani iz drugih krajeva Hrvatske.

Za 14 nekretnina koje su bile ponuđene na Javnom iskazu interesa za kupnju, već je pokrenut postupak ishodovanja procjene tržišne vrijednosti nekretnina, kao i ostalih dokumenata nužnih za izradu procjembenog elaborata. U svrhu njihove prodaje te pripreme javnog natječaja, izrađen je nacrt "odluke s određenim kriterijima prodaje". Nacrt odluke bit će upućen na javno savjetovanje, a nakon toga prijedlog odluke bit će podnesen na usvajanje Gradskom vijeću Grada Vodnjan - Dignano.

Za nekretnine koje nisu bile obuhvaćene pozivom, a za koje su interes iskazali prijavitelji, potrebno je prvo utvrditi njihov status, vlasništvo, odnosno je li nekretnina u posjedu i slično, i to se trenutno analizira. Prijavitelji u tim nekretninama vide mogućnost rješavanja stambenog pitanja, preseljenja u Vodnjan ili prostor za poslovanje. Po obradi svih nekretnina i ovisno o preferencijama građana za pojedine nekretnine, također će se pripremiti nacrt akta u svrhu raspisivanja javnog natječaja, stoji u priopćenju. (iPress)