Trg slobode u Poreču sutra predvečer, u srijedu, 29. svibnja 2024. postat će pozornica za dva izuzetna koncerta pod zajedničkim nazivom „Harmonikaški orkestar u mom gradu“ Riječ je o već tradicionalnom projektu „VIVIPO“ (Vinkovci – Virovitica – Poreč).U projektu VIVIPO sudjeluju mladi harmonikaši osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Vinkovaca, Virovitice i Poreča. Tijekom dva dana učenici i profesori mentori ovih škola surađuju kroz cjelodnevne radionice i druženja uz glazbu, a sve je okrunjeno zajedničkim koncertom na Trgu slobode.  

Ove godine koncert je „ojačan“ i nastupom puhačkih orkestara iz Češke, Slovačke i Hrvatske združenih u projektu „ZUS“. U združenim orkestrima Čeha, Slovaka i Hrvata sudjelovat će oko 150 učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih profesora, a pripremili su raznolik repertoar od klasične do pop glazbe. Prvi nastupaju u 17 sati gosti koji dolaze iz Zakladne umjetničke škole Vyškov iz Češke na čelu s ravnateljem Alešom Musilom, te iz Zakladne umjetničke škole Ferka Španiho iz slovačkog grada Žilina.      

Istoga popodneva u 19 sati publici na Trgu slobode predstavit će se i harmonikaški orkestri ujedinjeni u projekt VIVIPO. Orkestar VIVIPO je sačinjen od mladih harmonikaša iz Umjetničke škole Poreč, Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, Glazbenog učilišta Elly Bašić Zagreb i Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice pod dirigentskom palicom Beatrice Šušak, Daria Glavaša i Anamarije Lovrečić.

Učenici i gosti jučer su održavali zajedničke probe, a posjetio ih je i gradonačelnik Loris Peršurić, uz ravnatelje škola Sanjicu Saru Radetić iz Umjetničke škole Poreč i Damira Mihaljevića iz GŠ Jan Vlašimsky iz Virovitice. Mihaljević je ujedno i spiritus movens cijelog projekta koji od početka predano radi i trudi se da svako izdanje bude sve bolje.

- Sa gradovima Vinkovcima i Viroviticom Grad Poreč-Parenzo ima i službeno prijateljske odnose, ali kada u jačanju suradnje sudjeluju učenici i studenti i to postaje tradicija, to nam je posebno drago. To su nova prijateljstva i iskustva za sve. Koncert VIVIPO uvijek je dobro posjećen, a ove godine uz goste, vjerujem da ćemo brojnim domaćima i turistima kojih je ovih dana naš grad pun, pružiti jedan poseban glazbeni doživljaj, rekao je gradonačelnik Peršurić.  (iPress)