Ovo je najveća pobjeda u Novakovoj karijeri, veća od svih grand slam pobjeda, izjavila je u ponedjeljak u Beogradu majka najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića poslije odluke federalnog suda u Australiji da poništi vladinu odluku o poništenju vize i zabrani ulaska u zemlju.

Tiskovna konferencija obitelji Đoković u restoranu "Novak", prekinuta je, međutim, nakon pitanja o tome je li Đoković znao da je pozitivan na covid 19 kada je 17. prosinca bio na javnom događaju u Beogradu.

Đokovićev brat Đorđe Đoković izjavio je danas da je cjelokupna dokumentacija sudskog postupka pred federalnim sudom "dostupna javnosti" i pokazuje da je Đoković 16. prosinca imao pozitivan test na covid 19.

Na pitanje o tome je li Novak to znao i kada je 17. prosinca bio na javnom događaju (u Teniskom savezu Srbije), Đorđe Đoković je rekao da je konferencija za medije završena.

Federalni sud u Melbourneu uvažio je danas žalbu Đokovićevih odvjetnika i poništio odluku australske vlade kojom je odbijena viza uoči Australian Opena prvom tenisaču svijeta i devetostrukom osvajaču tog turnira.

Sudac Anthony Kelly jutros je po srednjoeuropskom vremenu poništio ukidanje vize i naložio australskoj vladi da plati sudske troškove, a Đokovića pusti iz imigracijskog pritvora u roku od pola sata.

Đoković je u međuvremenu na Twitteru poručio da je "zadovoljan i zahvalan" što mu je sud poništio ukidanje vize.

"Unatoč svemu svemu što se dogodilo, želim ostati i pokušati se takmičiti na Australian Openu", objavio je Đoković na Twitteru, uz fotografiju s članovima svog tima na terenu Rod Lever Arene u Melbourneu.

Đoković je naglasio da "ostaje fokusiran" na turnir.

"Doletio sam ovdje igrati na jednom od najvažnijih događaja koje imamo pred nevjerojatnim navijačima", poručio je Đoković.

Na tiskovnoj konferenciji u Beogradu Đokovićeva obitelj istaknula je da je on konačno oslobođen i zahvalila sudu na "fer suđenju" i svima koji su bili uz Đokovića u njegovoj "borbi za istinu i pravdu".

Zahvaljujemo i svima koji su prenosili i prevodili građanima Srbije da bismo bolje razumjeli šta je urađeno, kakav je proces proveden, rekao je Novakov brat.

Novak je na slobodi, maloprije je trenirao, rekao je Đorđe Đoković, naglasivši da je Novak "prije svega sportaš" i da je otišao u Australiju "s najboljim mogućim namjerama, da osvoji Australian Open".

Na pitanje da li, poslije svega, Đoković žali što se nije cijepio, njegov brat je odgovorio da su Novaka nazivali raznim imenima u svjetskim medijima, ali da on samo "poštuje slobodu izbora".

Obitelj je zahvalila "srpskoj i svjetskoj javnosti" na potpori u proteklih šest dana, koliko je trajao postupak, navodeći da su reakcije članova obitelji bile "subjektivne i emotivne".

Dijana Đoković je naglasila da joj je, kao majci, bilo veoma teško proteklih dana, jer neko vrijeme nisu imali nikakav kontakt s Novakom.

Đokovićev otac Srđan naglasio je kako su australske granične vlasti od Novaka u zračnoj luci tražile da potpiše da se dragovoljno odriče vize, ali on to nije želio učiniti.

"Vjerujem da će mu sve ovo dati dodatnu snagu, on je mentalno jak i ne znaju oni šta su učinili. Osvojit će još 10 titula", rekao je Srđan Đoković.

Australski mediji javili su da jutrošnja odluka suda ne znači da je slučaj okončan jer ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja Alex Hawke može iskoristiti osobne ovlasti za ukidanje Đokovićeve vize, premda ju je ukinulo drugo ministarstvo.

Hawke, međutim, tu odluku nije donio u roku od četiri sata nakon odluke suca, a naznačeno je da bi se njegovo očitovanje moglo dogoditi idući dan, u utorak. (Hina)