Uskok je u utorak izvijestio da je odbacio kaznenu prijavu koju je Domovinski pokret prije izbora podnio protiv premijera Andreja Plenkovića zbog zlouporabe položaja, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaska migranata uz obrazloženje da u prijavi nema bitnih obilježja kaznenih djela.

"Uskok je donio rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je politička stranka Domovinski pokret podnijela protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma", stoji u priopćenju ureda, posebnog državnog odvjetništva, specijaliziranog za progon korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Dodaju da postupanje osumnjičenika opisano u kaznenoj prijavi "nema bitnih obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti".

U kaznenoj prijavi iznesen je niz navoda na temelju kojih je, kaže Uskok, paušalno zaključeno kako je predsjednik Vlade kršenjem Ustava, Zakona o nadzoru državne granice te drugih zakona, uredbi, preporuka, rezolucija i direktiva, poticao i omogućavao useljavanja ilegalnih migranata u Hrvatsku te raznim činjenjima ili propuštanjem činjenja dužnih radnji vezanih za masovni priljev ilegalnih migranata nanio štetu Hrvatskoj.

DP prijavo premijera pa s njim nakon izbora ušao u vlast

"Provedenom detaljnom analizom sadržaja kaznene prijave te relevantnih propisa i javno objavljenih službenih podataka o nezakonitim migracijama utvrđeno je kako navodi kaznene prijave nisu osnovani zbog čega je kaznena prijava odbačena", stoji u priopćenju Uskoka.

Domovinski pokret u ožujku je, neposredno prije parlamentarnih izbora, predao Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića zbog kršenja hrvatskih zakona, omogućavanja nezakonitog prelaska granice i ulaska u Hrvatsku brojnim migrantima te ugroze nacionalne sigurnosti.

"U suradnji s više uglednih odvjetnika, najiskusnijih sudaca i bivših državnih odvjetnika, nepobitno smo utvrdili, osim političke i nacionalne i Plenkovićevu kaznenu odgovornost", istaknuli su tada iz DP-a i ustvrdili da "predsjednik Vlade Plenković svjesno i namjerno, radi realizacije suludog plana migrantske invazije, krši zakone vlastite države".

Domovinski pokret, koji je nakon izbora postao HDZ-ov koalicijski partner, smatrao je da "to što radi premijer Plenković nije slučajno niti je posljedica nemogućnosti hrvatske policije da zaustavi one koji pokušavaju protuzakonito ući u Hrvatsku kao da hrvatske državne granice ne postoje". (Hina)