Komentirajući rezultate posljednjih izbora Paus je rekao kako postoji pozitivan trend u broju glasova birača, unatoč ne osvajanju mandata u Europskom parlamentu. Ocijenio je da birači i dalje pružaju jasnu i nedvojbenu podršku IDS-u.

"Naš je cilj za period pred nama pripremiti politike i kandidate za lokalne izbore, kako bi istarskim gradovima i općinama mogli ponuditi opcije koje su konkretne i u konačnici ostvarive", dodao je Paus.

Istaknuo je potrebu zalaganja za izvorne IDS vrijednosti i vraćanje na postavke iz 90-tih godina. "Moramo biti više od politike, moramo brinuti o ljudima", rekao je Paus.

Demantirao je informaciju koja je ovih dana procurila u javnost, da stranka ima namjeru podržati dosadašnjeg istarskog župana i bivšeg predsjednika stranke Borisa Miletića na izborima za župana sljedeće godine.

"To bi bila smrt za IDS. Miletića je uništio lifestyle", kratko je poručio Paus.

Sličnu je konstataciju Paus dao i za počasnog predsjednika stranke Ivana Jakovčića, i to nakon što ga je pohvalio za sve što je učinio za IDS.

Potvrdio je kako je dosadašnji IDS-ov europarlamentarac Valter Flego odbio bilo kakvu mogućnost da se ponovno kandidira za istarskog župana na idućim lokalnim izborim.

Neslužbeno se doznaje kako bi se za tu funkciju kao kandidati IDS-a, mogli kandidirati porečki gradonačelnik i saborski zastupnik Loris Peršurić, labinski gradonačelnik Valter Glavičić te predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

Kako su naveli iz IDS-a, održavanje 38. Sabora IDS-a u Pazinu bila je prilika za međusobnu konstruktivnu i otvorenu raspravu unatoč ulasku u turističku sezonu zbog koje je okupljen manji broj članova.

Dogovoreno je održavanje dodatnog, radnog Sabora stranke, koji bi nakon završetka turističke sezone, okupio veći broj članova Sabora IDS-a, a na kojem bi se donijele odluke o strategiji za daljnji rad i za nadolazeće lokalne izbore. (Hina)