Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u utorak, 25. lipnja, gradski vijećnici jednoglasno su usvojili Lokalni program za mlade Grada Pule 2024. – 2027.

„Ovaj program, plod je suradnje i dijaloga između gradskih vlasti, mladih i brojnih organizacija, odražava našu zajedničku predanost stvaranju okruženja koje potiče razvoj, kreativnost i aktivno sudjelovanje mladih u svim aspektima društvenog života. Ponosan sam na sveobuhvatan pristup koji smo usvojili u izradi ovog programa, usmjeravajući pažnju na ključne izazove i prilike s kojima se mladi danas suočavaju.

Kroz strategijske ciljeve i mjere, usmjereni smo na poticanje obrazovanja, zapošljavanja, socijalne uključenosti, kao i na unaprjeđenje mentalnog i fizičkog zdravlja naše mladeži. Ovaj dokument nije samo plan rada, već je i poziv na akciju svima nama da damo svoj doprinos u izgradnji gradskog okruženja koje je sigurno, poticajno i pravedno za sve mlade ljude. Zajedno, možemo osigurati da Pula ostane grad u kojem mladi ne samo da žele živjeti, već i u kojem mogu prosperirati i ostvariti svoj puni potencijal“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Osnovna ideja dokumenta „Lokalni program za mlade Grada Pula – Pola“ za razdoblje 2024. - 2027. je unaprijediti kvalitetu života mladih s posebnim naglaskom na najvažnije aspekte života mladih, između trinaeste i tridesete godine života.

„Grad Pula nastoji stvoriti uvjete za poticajno okruženje koje zadovoljava sve kriterije mladih za izgradnju života u skladu s njihovim planovima i željama za sadašnjost, ali i za budućnost. Mlade se nastoji zadržati u Puli i stvoriti, zajedno s mladima, potrebne preduvjete da budu produktivni i aktivni članovi zajednice, da se razvijaju i žive kvalitetnim životom“, moglo se čuti na sjednici.

Izrada Lokalnog programa za mlade tek je početak dugotrajnog i neprestanog procesa unapređenja standarda života mladih Pule u koji bi, kako bi bio što djelotvorniji, trebali biti uključeni svi relevantni dionici: organizacije civilnog društva, institucije, stručnjaci, jedinica lokalne samouprave i, najbitnije, mladi. Ovaj Program, između ostalog, služi i kao alat pomoću kojeg mladi mogu na organiziran i institucionalno priznat način izraziti svoje potrebe i ideje za poboljšanje njihovog trenutnog položaja u ovom gradu.

Tijekom procesa izrade LPM-a mladi su imali priliku aktivno sudjelovati i izravno doprinijeti identificiranju potreba i kreiranju rješenja kroz dijaloge sa predstavnicima donositelja odluka iz različitih sektora, upoznali su se s mogućim modelima i mehanizmima aktivnog sudjelovanja u procesima donošenja odluka i razvoju zajednice, jačali su svoje socijalno-emocionalne kompetencije, a kroz cijeli proces nastojalo im se ojačati osjećaj „vlasništva“ nad procesom izrade LPM-a.

Ovim LPM-om nastoji se osnažiti mlade kao skupinu koja bi trebala i može aktivno sudjelovati u procesima donošenja odluka, iznoseći ideje, stavove i iskustva koja su možda nevidljiva donositeljima odluka. Nadalje, Programom se nastoji naglasiti važnost slušanja onih koji su inače utišani ili nečujni, odnosno reprezentirati one manje vidljive, u ovom slučaju, mlade.
U nastavku sjednice, vijećnici su usvojili izvještaje o poslovanju u 2023. godine za svih 10 javnih ustanova te za sva trgovačka društva. (iPress)