Pozivamo vas na predavanje "Potopljeni Sikuli" u četvrtak, 27. lipnja u 11 sati u Galeriju C8 u Puli. Predavanje će održati Ivan Šuta, koautor istoimene izložbe i ravnatelj Muzeja grada Kaštela.

Antičko naselje Sikuli nalazi se na prostoru današnjeg Resnika kod Kaštel Štafilića. Iako je naselje poznato iz antičkih povijesnih izvora kao mjesto u kojem je rimski car Klaudije naselio vojne veterane, sve do nedavno točna pozicija naselja nije bila poznata. Novim arheološkim istraživanjima otkriveni su brojni nalazi koji svjedoče o postojanju razvijenog naselja koje je osnovano u drugom stoljeću prije Krista uz obalu Kaštelanskog zaljeva. Ono je stradalo tijekom druge polovice 1. st. prije Krista, da bi se nedugo nakon toga obnovilo u drugačijem obliku i opsegu. Ovo prvo naselje bilo je utvrđeno bedemom, a uslijed požara ispod urušenih krovova sačuvani su bogati intaktni slojevi sa sačuvanim temeljima zidova kuća i kućnog inventara.

U podmorju su pronađeni i ostaci dva veća pristaništa i potopljeni ostaci dijela bedema. Osim antičkog naselja, u podmorju Sikula otkriveni su i ostaci neolitičkog naselja, jednog od prvih poznatih stalnih naselja na istočnoj jadranskoj obali.

Predavanje se održava kao dio popratnog programa izložbe "Potopljeni Sikuli" izložene u Galeriji C8. (iPress)