Danas, 26. lipnja 2024. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić upriličio je prijem u Komunalnoj palači za Nina Buršića, 30-godišnjeg putnika, avanturista i hodača na duge staze iz Pule koji je prije mjesec dana završio svoje devetomjesečno putovanje života.

Naime, Nino je svoje posljednje putovanje započeo na Islandu u kolovozu 2023. godine, a simbolično ga dovršio na Velikom kineskom zidu prije točno mjesec dana, 26. svibnja 2024. godine.

„Tvoja priča je zaista primjer svim mladim ljudima da je sve moguće. Čestitam ti, siguran sam da je pred tobom još mnogo avantura o kojima će se pričati. Impresivna je tvoja fizička i mentalna snaga, hrabrost, avanturistički duh, želja i otvorenost prema novim iskustvima. Upoznavanje drukčijih zemalja, kultura i običaja je veliko bogatstvo, dakle, ti si zaista bogat čovjek“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Naime, Nino je krenuo samostalno putovati već s 18 godina, a na gradonačelnikovo pitanje o najdražoj destinaciji do sada, odgovara:

„To me ljudi često pitaju. Ja potom njima postavim pitanje koliko imaju djece. Ukoliko imaju više djece, pitam ih koje im je dijete najdraže. Tako je i s putovanjima. To su potpuno drugačije destinacije, a svaka od njih ima neku posebnu draž“.

Nino je do sada posjetio brojne zemlje, međutim, njegov cilj nije skupljati puke brojeve niti voditi statistiku putovanja, već istinski doživjeti svaku zemlju koju posjeti. Tako se na posljednjem putovanju, prisjeća se, uspinjao na planine i vulkane, penjao na Himalaju, surfao na Baliju, plivao s kitopsinom, posjetio utočište za slonove, plovio povijesnom rijekom Mekong te obišao mrežu tunela Cu Chi u Vijetnamu. Jedan od njegovih najvećih poduhvata do sada bio je uspon do baznog kampa Everesta i nazad, na kojeg se penjao 20 dana, potpuno sam, bez vodiča i šerpi.

„Bankrotirao sam, ali se nikada nisam bogatije osjećao“, zaključio je Nino.

Dodajmo da je prije dvije godine prohodao i poznati Put svetog Jakova kada je u 33 dana prešao 900 kilometara pješice od grada Saint Jean Pied de Port u francuskim Pirinejima pa sve to Finisterre u Galiciji. (iPress)