Zbog lošeg vremena koje je pogodilo područje Palerma, jedrilica od 56 metara s 22 osobe potonula je oko 5 sati ujutro u pojasu mora ispred Porticella u pokrajini Palermo.

Petnaest osoba spasili su patrolni brodovi obalne straže i vatrogasci, dok je sedmero nestalih.

Na brodu su bili većinom Britanci, ali i Novozelanđanin, Šrilančanin, dva Anglo Francuza i Irac, a potonuo je zbog tornada koji je pogodio to područje.

Ronioci vatrogasne brigade zaronili su kako bi došli do trupa, na dubini od 49 metara oko pola milje od obale i uspjeli spasiti jednogodišnje dijete koje je prevezeno u dječju bolnicu u Palermu. 

U tijeku je potraga za nestalima. Vatrogasci su poslali i helikopter da pretraži područje iz zraka. Jedrilica "Bayesian" plovi pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, nalazi se na 49 metara dubine i leži na morskom dnu. Od nestalih, jedini član posade je kuhar, te četiri Britanca, jedan Kanađanin i dva Amerikanca. Istrage provodi Lučka kapetanija. U sljedećih nekoliko sati bit će saslušan zapovjednik, koji je trenutno jako uznemiren onim što se dogodilo. 

Jedrilica 'Bayesan', 56 metara za luksuzna putovanja

Bayesian, brod koji je potonuo uz obalu Porticello u području Palerma pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, elegantan je jedrenjak od 56 metara i bruto tonaže od 473 tone, izgrađen u brodogradilištu Perini Navi Viareggio u veljači 2008. renoviran 2020. godine i dizajniran za luksuzna putovanja. 

Površina paluba je 436 četvornih metara, a šest kabina zauzima površinu od 143 četvorna metra. Prema navodima proizvođača, uz 10 članova posade na brodu se mogu smjestiti vlasnik i 11 gostiju. Bayesian je izgrađen s aluminijskim trupom i nadgrađem, s palubama od tikovine.

Pokreću ga dva 8-cilindrična MTU dizel motora od 965 KS, plovi brzinom od 12 čvorova i postiže maksimalnu brzinu od 15 čvorova. Brod ima drugi najviši jarbol na svijetu i najveći aluminijski jarbol od 75 metara. (iPress)