S jedinstvene Fešte od puži – Feste delle Cioche nitko ne smije otići gladan. Zato su Galižanci na blagdan Velike Gospe pripremili 65 kilograma puževa - 45 kilograma na šugo s palentom i 20 kilograma na fritaju.

Na najveću i najpoznatiju galižansku feštu stiže se iz svih krajeva Istre upravo zbog puževa, ovdašnjeg specijaliteta, a članovi Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" marljivo kuhaju da zadovolje zahtjevna nepca i domaćih i gostiju.

Uz delicije s puževima, posjetitelji su tijekom večeri uživali u velikoj zabavi uz glazbu Malvazije banda i The Night Express banda. Na rukometnom igralištu tražilo se mjesto više pa je i plesni podij pred pozornicom bio premali za sve željne plesa, pjesme i zabave do kasnih noćnih sati.

Tijekom večeri proglašeni su i pobjednici natjecanja što su se održali rijekom dana. Izvučeni su dobitnici nagrada tradicionalne lutrije "Zlatni puž – Cioca d'oro" te su obznanjeni i pobjednici tradicionalnog foto-natječaja "Puževi - Cioche". Žiri u sastavu Flavija Delfar, Giuliano Libanore i Miloš Radivojević prvo mjesto za najbolju fotografiju dodijelio je Dariju Dorčiću s Raba. Drugo mjesto pripalo je Ljiljani Ferić, a treće Marku Buntiću. Publika je na društvenim mrežama za Facebook nagradu izabrala fotografiju Danijele Moscarda iz Galižane.

Inače, fešta počinje već od ranih jutarnjih sati biciklijadom, zajedničkom marendom (puževi na fritaju) i takmičenjem u vožnji bicikle po principu tko će sporije. U tome je u kategoriji do 10 godina najuspješniji bio Erik Tukić, drugi je bio Daniel Moscarda, a treći Miguel Deghenghi. U kategoriji do 18 godina pobijedila je Victoria Capolicchio, drugi je bio Tin Kanajet, a treći Said Avdi. U kategoriji odraslih pobijedio je Paolo Detoffi, pred Lucianom Tarticchiom i Christianom Ostermanom.

Kroz cijeli dan odvijali su se razni programi, izložbe, radionice i slično, a u večernji dio fešte uveo je tradicionalni defile Puhačkog orkestra "Sveti Lovreč". Potom je uslijedila uvijek atraktivna Cariʃada – utrka vozila na balinjerama. Ulicom Michelle della Vedova vodila se kao i uvijek oštra i bučna borba do samog kraja uz veselu podršku i navijanje gledatelja. Na kraju je slavio Gabriel Laikauff, koji je u finalu pobijedio Tina Kanajeta. Treće mjesto pripalo je Eriku Šimunoviću.

Nakon balinjerade uslijedila je još jedna mjesna atrakcija: penjanje na zamašćeni stup - Albero della cuccagna. U pokušaju da s visokog stupa skinu pršut, sir, mortadelu i kanistar s vinom, Galižanci su još jednom morali pokazati spretnost, snagu, iskustvo i timski rad te su iz nekoliko pokušaja uspjeli uz glasno oduševljenje publike.

Manifestaciju su organizirali Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane u suradnji s Gradom Vodnjan-Dignano i Turističkom zajednicom Vodnjana, a pokrovitelji su Grad Vodnjan-Dignano te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Talijanskom unijom. (iPress)