U povodu obilježavanja 78. obljetnice eksplozije na Vergaroli, danas je u pulskoj Katedrali održana Sveta misa nakon koje su položeni vijenci u Parku žrtava Vergarole.

U ime Grada Pule počast žrtvama odali su gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

„Ovaj događaj obilježio je povijest našega grada, a posljedice tog događaja živote i sudbine mnogih ljudi. Na nama je da čuvamo memoriju, da nadolazeće generacije ne zaborave, a to ćemo učiniti ovakvim susretima, ali i skorim popisom žrtava čija će imena biti javno vidljiva i uklesana na ovom spomeniku“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić izrazivši pijetet prema žrtvama i važnost oprosta.

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita poručila je kako je sjećanje na tragediju Vergarolla naša dužnost.

„Za regiju poput Istre, koja je iz rana svoje prošlosti uspjela njegovati vrijednosti međusobnog poštovanja i suživota, sjećanje na tragediju Vergarolla je dužnost, kako zbog poštovanja koje smo oduvijek iskazivali prema našoj povijesti, tako i zbog dužnog sjećanja na žrtve, ali prije svega zbog pogleda u budućnost u kojoj zajednička rana može postati element jedinstva, a ne podjele“, istaknula je zamjenica župana Acquavita.

Počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić potom je pozdravio sve okupljene i izrazio zahvalnost svima koji zajednički sudjeluju u obilježavanju ove tragedije.
„Neka nam godišnja komemoracija događaja na Vergarolli bude naš zajednički doprinos širenju poruka mira među nama i u svijetu“, poručio je Sošić.
Okupljenima se potom obratio potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin.
„Želim pozdraviti sve vas koji ste došli obilježiti ovaj tužan događaj koji se dogodio prije točno 78 godina i ostavio trag u povijesti našeg grada. Bio je to ljetni dan, vruć poput današnjeg, kada je mnoštvo nevinih izgubilo svoj život i na nama je danas da njegujemo sjećanje kako se to nikada ne bi zaboravilo. Mi ne želimo bježati u prošlost, ali želimo je se sjećati“, zaključio je Radin.
Predsjednik talijanske Unije Maurizio Tremul pozdravio je okupljene u ime Talijanske Unije poručivši:
„Prošlo je 78 godina od te tragične nedjelje, a još uvijek ne znamo što se zapravo dogodilo. Nužno je nastaviti potragu za istinom. Taj je masakr uzrokovao vrlo velik broj žrtava. Radimo svi zajedno kako bi plaža Vergarolla postala "Park mira", pokajanja i oprosta, ključnih vrijednosti za svako pomirenje, za svaki novi savez prijateljstva usmjerenog na dobro, za dobro“.
Ennio Forlani, predsjednik Vijeća autohtone talijanske nacionalne manjine Istarske županije rekao je da Vijeće, zajedno s Talijanskom unijom, formalizira prijedlog koji će uputiti Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske da se bolnica u Puli nazove po dr. Geppinu Michelettiju, velikom heroju ove tragedije.
Okupljenima se potom obratila Debora Radolović, predsjednica Skupštine Zajednice Talijana Pule rekavši:
„Naša je povijest sastavljena od sjećanja, od sjećanja koja su prikupljena i podijeljena i iznad svega prenošena. Sjećanje na masakr u Vergarolli je građanska i moralna dužnost, na ovaj način ističemo svoj identitet i svoje korijene. Zajednica Talijana Pula zahvaljuje svima nazočnima na doprinosu ovom obilježavanju koje doprinosi da se masakr u Vergarolli nikada ne zaboravi“.
Okupljenima se potom obratio Boris Siljan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, prisjećajući se velike tragedije te s ovog mjesta pijeteta poslao snažnu poruku kako se ovakve tragedije više nikada u budućnosti ne bi smjele događati.
Posebno je emotivan bio govor Livia Doriga, počasnog predsjednika Udruge „Circolo di cultura istro-veneto Istria“ koji je podijelio svoje osobno iskustvo tragedije na Vergarolli čiji je bio svjedok kada se kao šesnaestogodišnjak prije točno 78 godina sa svojom obitelji ukrcao na brod za Vergarollu.
Okupljenima se posljednja obratila predsjednica Udruge AIPI-LCPE (Associazione Italiani di Pola e dell'Istria – Libero Commune di Pola in esilio) koja je izrazila veliko zadovoljstvo što će se na spomeniku žrtva Vergarole upisati imena i prezimena stradalih te zahvalila svima koji su doprinijeli organizaciji svečanosti.
KUD-SAC „Lino Mariani“ iz Pule pjevao je na sv. misi u Katedrali te se s dvije prigodne skladbe uveličao obilježavanje 78. obljetnice eksplozije na Vergarolli kao i mnogih prijašnjih godina.
Prije same Svete mise i svečanosti obilježavanja, žrtvama je počast odana već tradicionalnim bacanjem vijenaca u more, izvijestili su iz Grada Pule. (iPress)