Blagoslovom i inauguracijom novoobnovljenog zvonika župne crkve svetog Roka u Galižani, proslaveljen je u petak, 16. kolovoza 2024., dan zaštitnika župe sveti Rok kao i obljetnica 390. godišnjice Župe. Misi na Velikom trgu, koju su vodili galižanski župnik vlč. Vladimir Brizić te vlč. Ilija Jakovljević, fažanski župnik i nositelj brojnih visokih crkvenih dužnosti, prisustvovali su brojni uzvanici i mještani, predstavnici Grada Vodnjana predvođeni gradonačelnik Edijem Pastrovicchiom, kao i Ministarstva kulture s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Puli Lorellom Limoncin Toth.

Obnovu oštećenog zvonika, kojem je prijetilo urušavanje, pokrenuo je i financijski pokrio Grad Vodnjan uz pomoć Ministarstva kulture kroz programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Potpuna i zahtjevna obnova, vrijedna oko pola milijuna eura, trajala je od listopada 2023. do travnja 2024. godine, te je uključila niz stručnjaka. Odnosila se na građevinske, električarske i restauratorske radove, izradu elaborata za zvona i kazaljke sata, stručni nadzori, vođenje projekta itd.

Kako je rečeno, galižanska zvona uslijed izrazito narušene statike zvonika iz 17. stoljeća, nisu se oglašavala punih šest godina! Ovim projektom Galižanci su dobili i svoja zvona, ali i javni sat. Vlč. Jakovljević u više je navrata poručio Galižancima da imaju najljepši zvonik u Istri te se zahvalio gradskoj upravi za napore u njegovoj obnovi.

"Obnova ovog zvonika nije bila samo građevinski poduhvat, već i čin ljubavi prema našoj povijesti, vjeri i zajednici. Zvonik je simbol crkve, ali i našeg zajedništva, prošlosti i budućnosti. Drage Galižanke i Galižanci, ovo je naš zvonik, naše nasljeđe koje ćemo s ponosom prenijeti na buduće generacije. Neka nas zvuk ovih zvona uvijek podsjeća na naše vrijednosti", poručio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

S govornice se zahvalio Ministarstu kulture i medija, koj je prepoznalo važnost obnove te je pružalo podršku tijekom cijelog procesa. Predanosti Lorelle Limoncin Toth, Tonija Ivetića i Roberta Bilića iz Konzervatorskog odjela bila je ključna za projekt, rekao je. Zahvalu za suradnju gradonačelnik je uputio predstavnicima crkve, a posebno se zahvalio izvođačima radova i mnogim stručnjacima uključenim u obnovu, istaknuvši Branka Orbanića i njegovu tvrtku Kapitel.

"Vaš trud, znanje i vrijeme koje ste uložili omogućili su nam da danas s ponosom stojimo pred ovim prekrasnim zvonikom", rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.
Nakon proslave upriličen je domjenak za sve mještane, a posjetiteljima je omogućen i obilazak zvonika, pri čemu su se mogli uvjeriti u značaj obnove ovog povijesnog i kulturnog spomenika. (iPress)