Porečko ljeto službeno je započelo u petak,  21.6.2024. koncertom otvorenja na porečkoj rivi. Koncert je započeo nastupom Natali Radovčić iz Žbandaja, natjecateljicom popularnog pjevačkog showa The Voice Hrvatska, koju je došlo podržati veliki broj Porečana koji su joj nakon svake pjesme ovacijama i pljeskom davali podršku. Pjevala je između ostalog „Dođi“ od Parnog Valjka, „Black Velvet“ od Alannah Myles i „Shallow“ od Lady Gage & Bradley Coopera. Nakon Natali, publiku je zabavljao Toni Šimonović, The Voice polufinalist, koji je startao s pjesmom na klavijaturama „Sono solo parole“ od Noemi, a nastup završio svojom autorskom pjesmom „Samo da si tu“.

Nakon nastupa ovih mladih i talentiranih umjetnika, slijedio je nastup legendarnih rokera Psihomodo pop koji ove godine slave 40 godina karijere. Bili su posebno dobro raspoloženi pa se nastup sa planiranih sat i pol produžio na 2 sata tijekom kojih su otpjevali hitove kao što su „Sexy magazin“, „Ja volim samo sebe“, „Frida“, „Kad sam imao 16“ i još mnoge druge. Uvijek dobro raspoložen Davor Gobac je nakon nastupa dijelio autograme i strpljivo se slikao s publikom koja je stajala u redovima da ga pozdravi.

Šećer na kraju glazbene večeri bio je nastup pobjednika ovogodišnjeg The Voice natjecanja, Martina Kosovca, koji je uživo demonstrirao moć svoga posebnog glasa. Dobio je ovacije nakon svake pjesme, ne samo od domaće publike koja ga pamti sa Voice-a nego i od turista. Osim pjesme „Maštarija“ čija je premijera bila na velikoj pozornici Dore 2024., otpjevao je i „Sjaj u tami“ Doriana Graya, „My Way“ Franka Sinatre i onu po kojoj ga svi najviše pamte „Tvoja zemlja“ Vice Vukova.

Atmosfera na rivi je unatoč paklenoj vrućini i saharskom pijesku u zraku bila sjajna, a posjetitelji su osim uživanja u nastupu dugogodišnjih profesionalaca imali priliku dati podršku i mladim talentima koji su tek na začetku svojih glazbenih karijera, a nastup u Poreču im je među prvima. Koncert je posjetiteljima poklonio Valamar Riviera u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo i Turističkom zajednicom Grada Poreča.

Nakon odličnog koncerta otvorenja, Porečko ljeto u organizaciji Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo ovaj tjedan donosi pregršt zanimljivih događanja za sve uzraste i ukuse.

Večeras, u 21 sat u Parku Olge Ban, održat će se prvi ovogodišnji "Magic is in the Air". Plesačice će plesom na svili, demonstrirati nevjerojatnu fleksibilnost i dojmljive gimnastičko-akrobatske vještine u zraku. Program će biti obogaćen scenskim svjetlosnim efektima, čarobnom glazbom i atraktivnim kostimima, pružajući posjetiteljima nezaboravan doživljaj. Pridružite nam se večeras u Park Olge Ban i otkrijte zašto je prošlog ljeta ovaj čarobni program bio pravi hit među posjetiteljima.

U utorak, 25.6. Trg slobode postaje pozornica na otvorenom za glazbenu večer "Music on Square" u kojoj ćete uz rock, jazz, blues i druge glazbene žanrove moći zaplesati i uživati u odličnoj atmosferi na glavnom gradskom trgu. Ima li ljepše kulise za tople ljetne večeri? Dođite i uživajte uz atraktivan Summertime Acoustic Duo.

U četvrtak, 27.6.2024. na Trgu slobode od 9 do 21 sat, u organizaciji "Domaće web tržnice" održat će se tradicionalna Smotra istarskih autohtonih proizvoda na kojoj će svoje proizvode izložiti lokalni OPG-ovi, koji će nuditi tipične istarske proizvode – med i pčelinje proizvode, maslinovo ulje, povrće, proizvode od konoplje, proizvode od lavande, prirodnu kozmetiku, suhomesnate proizvode, različite vrste brašna, proizvode od goji bobica, vino, rakije i voćne prerađevine. 

Od 28. do 30.6.2024. u Parku Olge Ban održat će se festival sladoleda - „Gelato Park – World of Ice cream Wonders“ koji donosi bogat program za sve generacije. Vjerujemo da će se festival ponajviše svidjeti najmlađima, no i odrasli će moći na trenutak postati djeca te uživati u slasticama i zabavi na otvorenom. Program počinje u petak, 28. lipnja s početkom u 18 sati radionicama žongliranja, facepaintingom, plesnim nastupima, veselim štulašima i dječjom predstavom. Nizat će se iz dana u dan kreativne radionice i interaktivne dječje animacije. Svakoga dana program završava s koncertima za sve uzraste. Tako će se posjetitelji u petak moći opustiti i uživati uz grupu Febra, u subotu uz nastup DJ-a i Mije Dimšić te u nedjelju uz grupu Top od The Pops. Programi festivala sladoleda održavaju se u parku i besplatni su za sve posjetitelje. Sladoled će se prodavati od raznih proizvođača, a vjerujemo da će biti i prigodnih cijena za neke od ponuđenih slatkih proizvoda. Detaljan program dostupan je na službenim stranicama Turističke zajednice grada Poreča: Gelato Park – World of Ice cream Wonders

Oni željni aktivnije zabave, još ovaj tjedan moći će se iskušati u besplatnim biciklističkim turama - Free Poreč Riviera Bike Tours. Ako volite istraživati skrivene kutke u prirodi na dva kotača, obavezno isprobajte voziti se neutabanim stazama ili asfaltiranim cestama kroz živopisne krajolike u okolici Poreča, Funtane, Tar-Vabrige, Kaštelira i Vižinade. Otkrijte jamu Baredine, šumu Kontija kraj Limskog zaljeva, Park skulptura Dušana Džamonje ili čuvenu zvjezdarnicu u Tićanu i to u pratnji stručnog vodiča. Možete birati između laganih i srednje zahtjevnih ruta dužine od 20 do 45 km i od 115 do 450 m akumuliranog uspona. Ture su potpuno besplatne uz obaveznu rezervaciju putem Viber-a ili WhatsApp-a na broj telefona +385 91 604 1723 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Opisi staza dostupni su na službenim stranicama Turističke zajednice grada Poreča: Free Poreč Riviera Bike Tours - (myporec.com).

Gotovo je nemoguće zamisliti Poreč bez sportskih događanja. Pa tako do 6.7. Poreč će biti domaćin već tradicionalnom Judo Festivalu koji dovodi ponajbolje judaše i judašice svijeta u Poreč. I ove godine europska judo obitelj će se okupiti na brojnim događanjima u dvorani Intersport. Mladi judaši, kadeti i kadetkinje u Poreču će se boriti za titule prvaka Europe.

Od 24. do 26.6. Poreč je domaćin i Karate kampa za mlade, u kojem Svjetska karate federacije okuplja više stotina mladih sportašica i sportaša koji treniraju uz instruktore – višestruke osvajače olimpijskih, svjetskih i europskih karate medalja. Po završetku trodnevnog kampa, sudionici imaju priliku testirati svoje vještine kroz natjecateljski format Svjetski kup za mlade, jednog od tri službena ligaška natjecanja pod okriljem Svjetske karate federacije i jedini namijenjen mlađim uzrasnim kategorijama.

Pozivamo sve građane i posjetitelje Poreča da nam se pridruže u proslavi Porečkog ljeta i uživaju u bogatom programu koji su pripremile Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč. Vidimo se u Poreču!, poručili su iz TZ Poreča. (iPress)