Hrvatska praizvedbe drame „Žena himna“ Davora Špišića u režiji Roberta Raponje dogodit će se u petak, 28. lipnja u 21 sat na pulskom Kaštelu, a temelj drame čini život austrijske i hrvatske spisateljice Paule Preradović, autorice austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića koja je djetinjstvo i mladost provela u Puli. Predstava, nastala u produkciji Teatra Fort Forno iz Bala, uz partnerstvo Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Udruženja "Intermezzo" iz Sarajeva i Austrijskog kulturnog Foruma, najavljena je danas na konferenciji za novinare u INK-u, a gdje su održavane i završne probe. Uz Davora Špišića, koji je za„Ženu himnu“ nagrađen 1. nagradom za dramsko djelo„Marin Držić“ Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu te je i dramaturg predstave, hrvatsku praizvedbu najavili su redatelj Robert Raponja te glumice Monika Duvnjak (Paula), Selma Alispahić (Majka/Otac), Anita Schmidt (Irina), Katica Šubarić i Lara Živolić (Gerda).

„Pula je savršeno mjesto za uprizorenje „Žene himne“. Za Paulu pl. Preradović Pula je bila idealno mjesto za kreiranje njenih snova i ideja. Kad god je htjela pobjeći od surove stvarnosti vraćala se u plavetnilo zlatne pulske uvale gdje je šetala s ocem prije odlaska u internat u Austriju“, kazao je redatelj Robert Raponja, koji je kao utemeljitelj i umjetnički voditelj Teatra Fort Forno istaknuo da je ovo kazalište koje je osnovano u Balama usmjereno na produkciju novih hrvatskih dramskih tekstova te hrvatske praizvedbe tekstova inozemnih autora koji su zanimljivi, asocijativni i provokativni te poput „Žene himne“ Davora Špišića govore o temama koje su esencijalne i duboko dodiruju ljudsku bit, a iznimno je važno da komuniciraju s gledateljima.

„U kazališnom radu nas zanima bavljenje pitanjima morala i etike, a upravo ta pitanja propituje „Žena himna“. Paula Preradović bila je osoba koja se izdigla iznad društvenih okolnosti - malo ljudi u Austriji zna da je Paula pl. Preradović autorica austrijske himne, a mi ovom predstavom želimo ispraviti grešku učinjenu prema ženi, spisateljici, velikoj pjesnikinji te pokazati da smo ponosni što je u Puli našla svoje utočište“, kazao je Raponja.

Davor Špišić naglasio je da se hrvatskom praizvedbom „Žene himne“ u Puli provodi „božanska pravda“ jer su upravo za Pulu vezane „prve morske klice“ dramskog teksta i njegove glavne junakinje Paule Preradović čiju je intimnu povijest obilježila upravo Pula koju je, potrudimo li se malo, moguće pronaći i u njenom imenu.

Istaknuvši da je pitanje ženske emancipacije u središtu ovog njegovog dramskog teksta, Davor Špišić je kazao „Mi se na našoj umjetničkoj pozornici želimo pitati zašto danas ponovno moramo govoriti o emancipaciji žena koje su daleko jače od svih nas, jer muškarci nikako nisu jači spol. To i na kazališnoj sceni dokazuje ovaj prekrasan tim glumica, kao i redateljska filigranska ruka Roberta Raponje. On je s velikom vjerom u ove žene umjetnice omogućio da budu i suautorice te donesu na scenu pravi umjetnički blagoslov.“

„Naše su probe u Puli počele 22. lipnja na Dan antifašističke borbe i prvog Pula Pridea i te se činjenice također zrcale u našoj predstavi“, zaključio je Špišić.

Mlada osječka glumica Monika Duvnjak, koja u predstavi tumači Paulu, kazala je da je za nju osobno bilo ljekovito raditi s divnim glumicama, partnericama na sceni. Esenciju predstave, koja se bavi i sjećanjima na život Paule Preradović, koja se od životnih nedaća liječila i literaturom ali i vjerom u Boga, Monika Duvnjak je sažela stihom pjesnikinje Monike Herceg: „Boga sam poznavala intimnije nego ostatak svoje obitelji“.

Selma Alispahić, prvakinja sarajevskog kazališta SARTR (Sarajevski ratni teatar), koju šira publika poznaje i po ulozi u filmu "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića, dobitnica prestižne nagrade "Actor of Europe" za najbolju glumicu Europe 2019., u „Ženi himni“ tumači uloge Majke i Oca. Ovo joj je sedma kazališna suradnja s Robertom Raponjom, a rad na predstavi za nju je bio prelijep i inspirativan.

„Smatram da smo napravili dostojanstvenu predstavu koju život Paule pl. Preradović zaslužuje. Davor Špišić nije u prvi plan stavio povijesne činjenice. Bolna je to priča o identitetu i sudbini, ali i osnažujuća priča o ženi koja svojim specifičnim razumijevanjem svijeta nije željela biti zaboravljena priča o kulturi ovih prostora. Priča je to i o patriotizmu, ali koji se isključivo poziva na bogatstvo različitosti,“ kazala je Selma Alispahić.

„Kao u Austro-Ugarskoj gdje je rasla naša Paula, i mi dolazimo iz različitih krajeva, od Pule, preko Osijeka do Mostara, i donosimo na scenu bogatstvo dijalekata, a to će biti još jedan užitak za uši gledatelja“, kazala je Anita Schmidt, prvakinja drame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, koja u predstavi tumači ulogu Irine, Ukrajinke koja se poput Paule bori za svoje ideale te je i njena izmišljena prijateljica.

U ulozi Gerde su višestruko nagrađivana glumica iz Osijeka Katica Šubarić, koja je i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2023.godine te pulska glumica Lara Živolić, poznata po brojnim kazališnim, televizijskim i filmskim ulogama.

Katica Šubarić je objasnila da je Gerda vrlo bliska Paulina prijateljica koja je i lezbijka. „Gerda utjelovljuje ideju, odnosno pitanje kako opravdati ženu koja u postojećim-društveno političkim okolnostima nije pronašla svoje mjesto u društvu, a pronalazi utočište u ideologiji toga doba - nacionalsocijalizmu koji dovodi do krvavog režima“, kazala je Katica Šubarić o ulozi.

Lara Živolić zahvalila je cijeloj ekipi i najavila da će kao Gerda na pozornici nastupiti iduće godine budući da očekuje svoje drugo dijete.

Jasminka Mesarić producentica predstave i voditeljica Teatra Fort Forno istaknula je da ekipu predstave čine i autorica glazbe Antonija Pacek, scenografkinja Jasmina Pacek, kostimografkinja Desanka Janković, oblikovateljica svjetla Anđela Kusić, asistent redatelja Davor Tarbuk i umjetnički savjetnik Dragan Komadina Uz zahvalu svim partnerima na projektu, zahvalila je na potpori Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske te Gradu Puli.

Repriza predstave je 29. lipnja 2024. u 21 sat na pulskom Kaštelu, a karte se mogu kupiti na blagajni INK-a, odnosno online.