Paljenjem i preskakanjem tradicionalnih Vatri sv. Ivana - Fuochi di S. Giovanni na Narodnom trgu u Vodnjanu i službeno je u nedjelju, 23. lipnja 2024. godine, otvoreno Vodnjansko ljeto – Estate dignanese. Vatre su simbolički zapalile članice udruge Cirkus NIT, koje su netom prije publici predstavile spektakularni vatreni ples. Kao i svake godine do sada, prvi odvažni skok preko vatrene buktinje izveo je gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Bio je to znak mladim dečkima i curama da mogu krenuti i na Placi i da mogu početi pokazivati svoju spretnost nad lomačom.

Vatre svetog Ivana duboko su ukorijenjena tradicija Vodnjana vezana uz obilježavanje ljetnog solsticija. Na tu noć mladići svih vodnjanskih kontrada sakupljali su granje i palili vatre kako bi otjerali štrige. Pritom su preskakali lomače i tako se međusobno nadmetali u vještini i hrabrosti.

Istu večer u galeriji Loggia na Narodnom trgu otvorena je tradicionalna izložba keramičarske grupe Zajednice Talijana Vodnjan. Izložba nosi naziv "Nozze istriane". Tijekom večeri, publiku okupljenu na Placi veselim je hitovima zabavljao Tu i tamo band.

Ivanjskim vatrama standardno počinje program Vodnjanskog ljeta u organizaciji Grada Vodnjan - Dignano i njegovih partnera. U narednih tri mjeseca publika će moći uživati u više od 70 manifestacija – koncerata, pučkih fešti, izložbi, predstava, predavanja, projekcija i slično.

Već ovog tjedna na rasporedu je niz manifestacija različitih karaktera. Tako u utorak, 25. lipnja 2024., na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta "Vodnjan – Dignano", s početkom u 21.30 sati, u Domu mladih u Vodnjanu bit će prikazan zapaženi film Elvisa Lenića "Brod". To je prvi Lenićev cjelovečernji dokumentarni film, koji je premijeru imao krajem srpnja 2023. u Areni na zatvaranju 70. Pulskog filmskog festivala. Film je posveta svim obiteljima čiji su članovi kroz generacije bili vezani za brodogradilište "Uljanik".

U petak 28. lipnja 2024. u vodnjanskoj crkvi Gospi od Karmela (Trgovačka ulica) u 20.00 sati počinje koncert Mješovitog pjevačkog zbora "INA" iz Zagreba i Narodnog orkestra FA "Mladost" iz Samobora pod dirigentskom palicom Bojana Pogrmilovića. Zborovi će izvesti duhovnu i folklornu zborsku glazbu Hrvatske i svijeta.

U subotu 29. lipnja 2024. godine u Peroju u 15.00 sati počinje tradicionalni Martulina Cup, glasoviti turnir u odbojci na pijesku na plaži Martulina. Istog dana u Galižani je Proslava svetih Petra i Pavla. Kulturno umjetnički program Zajednice Talijana Galižana počinje u 19.30 u sjedištu Zajednice, a potom se nastavlja na terasi uz zabavu uz grupu Val.

U nedjelju 30. lipnja 2024. u 14.30 na Narodnom trgu u Vodnjanu mogu se vidjeti sudionici oldtimer manifestacije 19. Histria rally. Navečer, s početkom u 21.00 sat u Parku kažuna Turistička zajednica Vodnjana organizira Jazz večer za sve ljubitelje dobre glazbe. U predivnom ambijentu Parka kažuna nastupit će Sonja Domitrović (vokal i alt sax), Sebastian Stell (bubnjevi), Branko Sterpin (truba), Srđan Kolarević (gitara i vokal, Andrea Rojnić (klavijature) i Nenad Mirt (kontrabas).

Nažalost, 9. Bošnjačka noć, koja je bila najavljena za subotu, 29. lipnja, odgađa se do daljnjeg zbog smrtnog slučaja. (iPress)