Malo rimsko kazalište u Puli će u srijedu, 26. lipnja, biti domaćin jednom od najstarijih europskih radijskih orkestara, Simfonijskom orkestru HRT-a.

Nakon zatvaranja sezone u Zagrebu, orkestar će na šarmantnoj pozornici Pulskog kulturnog ljeta izvesti dio programa kojim su zaključili ovogodišnji Majstorski ciklus. Koncert će predvoditi mladi i perspektivni dirigent Ivan Šćepanović, uz proslavljenu hrvatsku pijanisticu Martinu Filjak.

Martina Filjak pulskoj će se publici predstaviti u trima izvanrednim skladbama. Prva je Gershwinova "Rapsodija u plavom", skladba koja je definirala američko zlatno doba jazza. Druga je glasoviti "Koncert za klavir i orkestar u G-duru" Mauricea Ravela. Taj koncert, pod utjecajem jazza i baskijske narodne glazbe, ima tri stavka, a Ravel (1875. - 1937.) je svojedobno izjavio kako mu je namjera bila zabaviti slušatelje u stilu Mozarta ili Saint-Saënsa.

Zahvaljujući uspjehu Rapsodije u plavom, George Gershwin (1898. - 1937.) nastavio je pak spajati jazz s formama klasične glazbe. Tijekom svog boravka u Parizu 1926. godine, gdje je studirao upravo kod Ravela, francuski skladatelj navodno mu je rekao kako ga "ne može poučiti ničemu novome jer zašto bi bio drugorazredni Ravel, kada može biti prvorazredni Gershwin". Nadahnut vremenom provedenim u Parizu, kao i Ravelovom koncertnom turnejom po SAD-u, Gershwin je do 1928. godine skladao simfonijsku pjesmu "Amerikanac u Parizu", opisavši je kao „dojmove američkog posjetitelja u Parizu dok šeta gradom, osluškuje različite ulične zvukove i upija francusku atmosferu". Za potrebe praizvedbe u Carnegie Hallu, u New York je iz Pariza donio čak četiri taxi trube koje su se uklopile u simfonijski sastav Njujorške filharmonije.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od najstarijih europskih radijskih orkestara. Nastao je iz orkestra osnovanog 1929. godine pri tadašnjem Radiju Zagreb. Današnji naziv nosi od 1991. godine. U početku vezan isključivo za program, od 1942. nastupa i javno, no izravni prijenosi koncerata i snimanja ostaju sastavni dio njegova djelovanja.

Simfonijski orkestar HRT-a profilirao se u jedno od ključnih izvođačkih tijela u Hrvatskoj. I tijekom Domovinskog rata, početkom 90-ih godina 20. stoljeća, simfoničari su održali desetke koncerata na bojištima, od Osijeka, Pakraca, Lipika, Đakova, Gospića, Vinkovaca i Bošnjaka do Šibenika, Zadra, Karlovca, pa čak i Sarajeva. U lipnju 2023. godine, Simfonijski orkestar HRT-a nastupio je u Centru za lijepe umjetnosti Bozar u Bruxellesu u povodu obilježavanja 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i Dana državnosti.

Neponovljiva atmosfera Malog rimskog kazališta, zavijena u zvukove klavira i pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, vratit će vas u zlatno doba 1920-ih.

Početak koncerta je predviđen za 21.30 sati a ulaznice su dostupne u sustavu entrio.hr kao i na prodajnom mjestu Pulskog kulturnog ljeta na Giardinima u Puli. (iPress)