U dane vikenda, od 19 do 21. srpnja 2024., godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 27 prometnih nesreća, od kojih 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a devet osoba je lakše ozlijeđeno.

Jedna je osoba teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila 19. srpnja oko 14 sati u Ližnjanu. Nesreća se dogodila kada je 20-godišnji nizozemski državljanin upravljao četverociklom, pulske registracijske oznake, iz smjera Ližnjana prema Šišanu. Vozač je kod predjela Vela Draga, zbog neprilagođene brzine sletio ispod razine kolnika te se prevrnuo na bočnu stranu. Ozlijeđenom vozaču pružena je pomoć u pulskoj bolnici gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Pulska prometna policija je u subotu oko 4.20 sati na Istarskom ipsilonu zaustavila 43-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 1.57 promila upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, iz smjera Pule prema Poreču. Također, utvrđeno je da vozač upravlja motociklom iako mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.660 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima A kategorije u trajanju od tri mjeseca.

U nedjelju, 21. srpnja oko 00.30 sati u Ulici Burle u Medulinu prometna je policija zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.74 promila upravljao 36-godišnji bosanskohercegovački državljanin. Vozač je zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna i novčana kazna u iznosu od 1.320 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju od tri mjeseca.

Pazin: Recidivist ponovno vozio bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola

Pazinska policija prijavit će muškarca zbog počinjenja prometnih prekršaja te će mu oduzeti vozilo s kojim je zatečen u činjenju prekršaja.

Policijski službenici su 21. srpnja oko 11.45 sati u Ulici Jurja Dobrile u Pazinu zaustavili automobil, pulske registracijske oznake, a za volanom je bio 35-godišnjak, i to prije stjecanja prava na upravljanje. Utvrđeno je kako to nije prvi put da 35-godišnjak vozi, iako nikada nije položio vozački ispit.

Također je utvrđeno kako vozi pod utjecajem alkohola od 1.22 promila.

Budući da je ugrožavao sigurnost prometa, policijski službenici uhitili su muškarca te će protiv njega podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Također će privremeno oduzeti automobil, kojim je 35-godišnjak upravljao.

Prekršajni postupak pokrenut će se i protiv 52-godišnjaka koji mu je dao automobil na upravljanje, iako je znao da 35-godišnjak nema položen vozački ispit. (iPress)